February 17, 2016, 11:04 am
Jeg glæder mig til, at forårshaven for alvor kommer igang.I efteråret plantede jeg de løg ud, som havde blomstret i krukker om foråret. Jeg har nu forårsløg i 6 bede fordelt over hele haven, så jeg er meget spændt på hvordan det tager sig ud!
Her er lidt tulipaner fra sidste forår. Dette bed, som er østbedet er blevet endnu mere plantet til med tulipaner og forventningens glæde er stor.
I samme bed ser det sådan ud lige nu. Tulipanerne er enten hvide eller cremegule. Jeg glæder mig så meget til, at der kommer lidt mere varme og frosten forsvinder, for jeg har lige fået en forsinket julegave:
En rosen-kultivator, som er mindre end en almindelig kultivator og det har jeg valgt, så jeg bedre kan komme rundt i de tætbeplantede bede. Denne er med et langt skaft og jeg fik faktisk også en med kort skaft. Så nu vil jeg gerne igang!
Den nuværende sæsons løgkrukker har det fint i drivhuset. De spirer også:)
Det samme gør hyacintløgene, som jeg genbruger for 3.år. De er gule (City of Harlem) og de dufter helt fantastisk.
Vi var så heldige, at vi lånte naboens bil søndag formiddag og købte kultivatorerne i Silvan. Vi var også på den lokale planteskole, hvor jeg købte komposteret kogødning. 7 sække. Jeg bruger 1 sæk til 5 roser. Der er 40 liter i en pose.
Jeg fik også købt jord til når pelargonierne skal pottes om. Og så fik jeg købt så- og priklejord.
Bonderoserne er også på vej op.
Jeg tjekkede lige magnoliaen og den har en del knopper. Det bliver spændende at se.
Inden længe bliver granerne fjernet fra bænkene og så skal der forårspyntes.
Denne skal formes til kugler på stammer.
Jeg har allerede idéer til forårshaven, som gerne skal tage sig godt ud, når foredragsgæsterne kommer i april og maj. Men bare det at kunne komme ud, når der bliver lyst om aftenen og jeg kan gøre haven klar, bliver skønt. Jeg fik også en jakke fra Garden girl i julegave. (Alle gaverne har jeg fået af Anders). Så nu er det lige før, jeg bliver smart, når jeg skal i haven:)Forventningens glæde er stor, og jeg håber ikke, den bliver langvarig!
↧
February 19, 2016, 9:32 am
Jeg er ved at have overblik over mine gødningsmaterialer.Det må være 5.år nu, at jeg følger nedenstående gødningsplan, som jeg selv har lavet. Den er en stor hjælp og jeg behøver ikke at gå og huske på, hvornår jeg skal gøde hvad. Hver den første i måneden, slår jeg lige op på planen og så kan jeg se, hvad der skal gødes i denne måned.
Man kan klikke på billedet, så bliver det større.
Allerede i marts skal roserne gødes første gang. Jeg bruger kun organisk gødning til roserne og til bærbuske og frugttræer, men ikke det samme, som man kan se.Til stauderne bruger jeg NPK-gødning.På planen har jeg også sprøjtemidler, men det er efterhånden 3 år siden, jeg stoppede med at bruge dem, da det går udover bier og andre insekter. I stedet holder jeg skadedyr i ave ved hjælp af planter, de ikke kan lide, som Matrem og så bruger jeg brun sæbevand med hussprit iblandet.
Jeg er kommet ind i en rytme, hvor jeg køber nye gødnings-forsyninger hvert andet år, for jeg har de indkøbte poser i to år, før de er brugt op. Men nu er min have heller ikke så stor.
Jeg glæder mig til, at det hele kommer i blomst.
Forhåbentlig er der meget godt i vente.
Disse billeder er fra sidste år i forsommeren. Det bliver dejligt, når alting blomstrer, fuglene synger og insekterne summer. Nu må kulden gerne forsvinde!Rigtig god fredag aften.
↧
↧
February 21, 2016, 1:11 am
På spring.Nu varer det ikke længe før ferskentræet blomstrer.
Ferskentræet står i orangeriet. Det er meningen, at det skal stå der hele året rundt. Sidste år måtte jeg dog sætte det ud, da der gik spindemider i det. Jeg måtte vaske muren og stativet med brun sæbevad og sprit rigtig grundigt for at slippe af med utøjet. Heldigvis gik de ikke i andre planter derude.
Nu håber jeg, det går bedre i år. Det er lige før blomsterne springer ud. Jeg bestøver blomsterne med en lille blød pensel. Sidste år kom der rigtig mange frugter og der knækkede en stor gren, fordi den blev for tung. I år vil jeg tynde ud i dem. Jeg synes, det er en stor rigdom, at man kan plukke sine egne ferskner.
↧
February 24, 2016, 11:49 am
Oprydning og téte a téte.Netto har billige téte a téte lige i øjeblikket - en potte med tre løg for 6 kroner, så jeg købte 15 potter og pyntede lidt på bordet i orangeriet. Nu må det gerne blive forår:)
Jeg pyntede mit fad med alle løgene, en fiskekugle og en gammel tekedel. Og så har jeg sat et par af mine flasker ved siden af. Jeg vil gerne have blå perlehyacinter i tekedlen. Da jeg var barn opholdt jeg mig en stor del af tiden i den svenske skærgård og når det var påske, var vi klædt ud som gamle påskekællinger, der gik rundt fra hus til hus med en tekedel, som man så skulle lægge slik i. Derfor minder den gamle tekedel mig om påske og forår!
Jeg har lagt en lysegrøn voksdug på bordet, som passer fint, når løgene springer ud med deres gule farver. Det gør ikke noget, at der stadig er køligt derude, for så holder løgene længere og så kan det også være, at jeg på et tidspunkt stiller det ude i haven, når vi nærmer os påsken. Jeg vil også gerne lave noget med påskeliljer og tulipaner på bordet,
Den sorte kornblomst spirer nu, jeg tror godt, man kan se de små grønne spirer!
For halvanden måned siden såede jeg hostaer, og sørme jo så er de begyndt at spire også. De står inde i en vindueskarm, da de skal have stuetemperatur for at spire.
Det næste jeg skal så, er kæmpeverbena og chili.
↧
February 26, 2016, 8:17 am
25 pelargonier indtil videre er pottet om og klippet ned.Og jeg har lavet ca. 40 nye stiklinger. Det svarer til ca. en fjerdedel, der er pottet om. Det er dejligt at være kommet igang. Jeg regner med at blive færdig i løbet af næste uge. Måske tager jeg en fjerdedel mere i aften!
Her er nogle af de nye stiklinger. Jeg bruger 7-9 cm i diameter potter, som er en god størrelse til de små planter. Man skal passe på ikke at bruge for store potter, for så kan stiklingen rådne. Med små potter, udvikles rodnettet bedre, fordi de søger ud mod kanten og så kan pelargonier også godt lide at stå lidt trængt!
Der er nogle, der siger, at rødderne søger ud mod kanten, fordi der er varmere. Jeg ved ikke om det er rigtigt!
Jeg havde allerede en del stiklinger på trappehylden og fik gjort plads til flere. Nu er alle zinkbakkerne på hylderne fyldt op, så jeg må have gang i flamingokasserne, som jeg stiller på gulvet rundt omkring.
Der bliver fyldt godt op i orangeriet og så mangler jeg jo stadigvæk at så en hel masse også. Jeg håber på, at mine middelhavstræer kan komme ud om en måneds tid, men måske er det for optimistisk.
Pelargonium Grandiflorum er vokset godt og den kom i en noget større potte. Det er en vildart og den plejer at blive meget beundret. Den får små viollignende svagt rosa blomster. Jeg har kun klippet lidt i den, fordi jeg synes, den var så pæn, som den var.
Alle duftpelargonierne på koldrullen er også ordnet. Her ser man et par stykker.
Nu er jeg gået i gang med dem i vindueskarmene. Når alle pelargonierne er ordnet, skal vinduer og vindueskarme vaskes. Først når de fleste planter på gulvet er kommet ud, bliver gulvet vasket, men jeg skal nok få det til at se pænt ud, inden foredragsgæsterne kommer.
Jeg tror, jeg må tage en bestemt beslutning og sige til mig selv, at jeg ingen nye pelargonier skal købe i år, for der er simpelthen ikke plads til flere! Alle stiklingerne, jeg laver, er til videresalg på de kommende plantemarkeder og til foredrag.Det ser ud til at alle pelargonier har klaret vinteren fint, der er bare et par stykker, der ser noget døde ud.
↧
↧
En travl uge.Hver eftermiddag og aften hele ugen har jeg "arbejdet" i orangeriet. Jeg har pottet alle mine pelargonier om (mangler kun 5 nu) og har lavet ca. 170 stiklinger. I dag tog jeg nogle billeder af en moderplante inden den blev klippet ned og efter nedklipningen. Jeg vil også gerne vise, hvordan stiklingerne ser ud.
Her er Ivory Snow inden den blev klippet ned. Som man kan se, er den temmelig forvokset og trænger til at blive nurset.
Jeg fik tre gode stiklinger. Jeg sørger altid for, at der er mindst tre blade og en stilk på ca. 4 cm. Stilken sætter jeg ret dybt i potten og trykker den gennemvædede jord forsigtigt omkring den. Hvis det går godt, så går der ca. et par uger, før de slår rødder.
Her ser man moderplanten efter den er blevet klippet og pottet om. Den er ca. 15 cm høj nu og jeg har klippet i alle de lange stængler i håb om, at den sætter nye skud længere nede på dem.
Her kan man se den ene vindueskarm med de nedklippede pelargonier. Ud af hele samlingen var der kun én, der var gået til i vinterens løb.
Jeg er meget glad for de brogetbladede og har efterhånden en lille samling.I næste uge skal orangeriet vaskes ned, det vil dog sige, at selve gulvet får kun en lettere overhaling, da det er svært at komme rundt med alle middelhavstræerne. Så orangeriet er først helt nyvasket, når de er kommet ud!
I den næste måneds tid skal pelargonierne vandes en gang om ugen og derefter trappes op til ca. hver 3.dag og i den varmeste tid hveranden dag. I slutningen af marts begynder jeg at gøde også. Det er flydende gødning i vand.Jeg er godt nok glad for, at jeg er kommet så langt nu!
↧
Jeg var så heldig...at jeg havde mere ferie til gode, end jeg lige regnede med, så jeg fik lov til at bruge dagene i denne uge. I morgen skal jeg på arbejde igen. Jeg har nået en masse. Hovedrengøring i orangeriet den ene dag, havearbejde dag to og hovedrengøring i huset dag tre.
I indkørslen fik jeg klippet og renset i krukkerne med stauder, som alle ser ud til at være på vej op. Indkørslen blev også fejet.
Jeg har fået fragtet alle laboratorieflaskerne hjem pånær fire styks. I den tomme stol vil jeg gerne have en stor kurv med violer. Jeg har kurven og mangler "kun" violerne. Jeg håber, jeg finder nogle i morgen.
Bænken overfor indgangsdøren er også pyntet lidt. Alle mine tulipankrukker, som har stået hele vinteren i det uopvarmede drivhus, satte jeg frem i går. Jeg tog chancen og tror ikke der sker noget ved det. Den grønne kanin har Anders købt for at overraske mig. Han havde sat den oveni en krukke i haven og da jeg opdagede den, kunne jeg ikke lade være med at smile hele resten af formiddagen. Som man kan se, er tulipanerne godt på vej op.
Alle krukkerne rundt om huset er ordnet og her ved køkkendøren har jeg også sat tulipankrukker frem. Her bliver de hvide og gule. På de forrige billeder bliver de lyserøde.
Jeg tror, det vil pynte lidt med nogle violer.
Jeg har også sat to store krukker med gule hyacinter og her ser man den ene. Det ser da meget rent og ordentlig ud inde i orangeriet?
Anders syntes, jeg skulle have en kanin mere. Den er da sød? De er begge to købt i Kiwi.
Det store staudebed fik jeg klippet ned og luget. Jeg indviede min nye rosen-kultivator, som jeg fik i julegave og hold da op - det er lige før, jeg vil kalde det for et mirakel-redskab. Jeg fik fjernet alle blade og luget det hele igennem. Jeg kan slet ikke forstå, at jeg har kravlet rundt med en lille håndrive i så mange år for ikke at beskadige alle stauderne. Rosen-kultivatoren kunne snilt være dér og jeg var færdig i løbet af en god times tid. I morgen eller på fredag skal jeg igennem skyggebedet og jeg glæder mig, for det er da en ren fornøjelse med sådan et godt redskab!
Her er det mamelukærmebusken, der er på vej op. Den fik for et par år siden som en lille stikling af Lene fra Min Bedstemors Have.
Lupin er også på vej.
Purpur Haveknopurt er også ved at komme op. De er nogle af de første, der blomstrer i bedet sammen med natviolerne.
På sybordet satte jeg også lyserøde tulipaner. Her vil jeg også gerne have nogle violer og perlehyacinter.
Jeg tog lige et nærbillede af den opstammede duftsnebolle. Der er mange bladknopper og den er jeg meget spændt på. Jeg fik den sidste år, mens den var i blomst. Den er også tidlig.I bedene er tulipaner og narcisser på vej op - der er mange i år, så forventningens glæde er stor!
I denne uge er jeg også i fuld gang med at forberede et foredrag, som jeg skal holde hos Midthimmerlands Havekreds på tirsdag aften. Det glæder jeg mig meget til. Foredraget bliver kombineret med besøg i haven i højsommeren.
↧
Jeg fik en blomst af Anders - og det var 100 styks violer!Føtex havde dem til en rigtig god pris. 100 styks kostede 160 kroner og nu har jeg plantet dem alle ud i krukker og altankasser.
Først vil jeg gerne vise de gule krokus, som jeg fik af Lisbeth og Villy for to år siden. De var udsprunget i dag i solskinsvejret. Jeg fik mange, som jeg har delt i små grupper.
Jeg har også lidt lys lilla.
Der var fire forskellige farver violer. Jeg tror nok, det er stedmoderblomster, for blomsterne er ret store.
De gule blev plantet i altankasserne. De skal nok komme til at fylde dem helt ud!
Jeg er glad for min lille forårsopstilling. I tekanden er der blå anemone og de var også udsprunget i dag.
Ny skal jeg bare have fat i nogle blå perlehyacinter, så tror jeg, sybordet bliver fint pyntet.
Da jeg lugede skyggebedet i fredags, fandt jeg denne lille selvsåede påskeklokke.
Denne mørke står i fuld skygge og er næsten sprunget ud.
Lidt længere fremme i bedet, er der en gruppe på fire. De lyse er begyndt at springe ud.
Jeg synes, den er fin:)
Erantis og vintergækker bliver langsomt til flere og flere under jasminbusken.
Nu har jeg både mange tulipankrukker og violkrukker. Jeg glæder mig så meget til at tulipanerne blomstrer.
Måske skal jeg vande tulipankrukkerne, da de er meget tørre. Det ser ikke ud til, at der kommer regn lige med det samme.Jeg har desværre ikke haft tid til at blogge eller følge så meget med hos andre de sidste par uger, da jeg virkelig har haft travlt, men snart tager jeg revanche!I morgen drager jeg sydpå til foredragsaften. Jeg har pakket frøposer, udleveringspapirer, planter og bøger, så jeg er næsten klar.
↧
....Og ligeså moderplanterne, som blev vandet i dag.Der er varmt i orangeriet, når jeg kommer hjem fra arbejde, så jeg kan drikke eftermiddagskaffe derude. Jeg ser dagligt til stiklingerne og de ser fine ud.
Jeg har 10 kasser med 12 i hver. Resten er på trappehylden.
Jeg håber, de kommer allesammen. Det må lige være i disse dage, at de slår rødder. Det tager ca. 14 dage fra man har plantet dem.
Alle kasserne står rundt omkring på gulvet.
I morgen skal jeg så nogle flere frø. I aften er jeg for træt. Jeg har meget travlt på arbejde, da jeg er ved at lære nye opgaver fordi en kollega skal på barsel og så skal jeg overtage hendes opgaver. Når jeg kommer hjem, vil jeg også rigtig gerne i gang i haven med at luge og ordne krukker. Samtidig er jeg i fuld gang med at forberede foredrag. Så jeg keder mig i hvert fald ikke.
Jeg tror, denne plante kaldes for husløg. Den er snart lige så høj som koldrullen. Den trives godt ude om sommeren og i år vil jeg stille den på en plads, hvor den tager sig lidt mere ud.
Jeg må erkende, at pelargonier er og bliver mine yndlingsblomster. Jeg havde stiklinger fra august sidste år med til foredragsaftenen og jeg solgte ret pænt af dem. Jeg havde ikke ret mange med hjem igen.
Den varme, der er i orangeriet i dagtid disse dage, skal nok sætte gang i væksten.
Planterne i vindueskarmen er efterhånden en 5-6 år gamle og jeg er så småt begyndt at skifte nogle ud med nye stiklinger. Det er dog meget i det små, for jeg synes, moderplanterne er pæne nok endnu.
Desværre når jeg ikke altid at tage billeder i dagslyset i hverdagene og det ses. Her er det tre ret så usædvanlige pelargonier. Den til venstre er en dværg. Den til højre dufter himmelsk af citron og den bageste er opstået som sin eget art med krøllede blade efter et svampeangreb den oprindelige plante fik. (Jeg har navnene, hvis nogen skulle være interesseret).Jeg har en del idéer til påskehaven (Der skal også være påskestemning i haven til ære for de næste foredragsgæster) og i dag hjalp Anders mig med at save. Info følger, når det bliver klart).
↧
↧
En god plantekombination.Bonderoserne blomstrer tidligt og når de er afblomstret, står de med pænt grønt løv, som kongeliljerne vokser op over og sætter sine blomster.
Jeg plantede bonderoserne for mange år siden, men kongeliljerne kom først til i 2012 og blomstrede for første gang i 2013.
Bedet er ikke så stort - ca. en halv meter bredt og 2,5 meter langt. Her ser man stænglerne, som er kongeliljer på vej op, mens bonderoserne blomstrer. På et tidspunkt håber jeg, at bonderoserne bliver så omfangsrige, at de fylder det hele ud.
Bonderoserne blomstrer i juni og liljerne i juli/august. I bedet er der desuden lægekvasurt.
Jeg har dog haft lidt problemer med kongeliljerne sidste år, hvor de ikke blev ret høje. Jeg gøder med NPK gødning og sidste år kørte jeg kommunekompost på. Ca. 10 cm. Jeg er spændt på, om det gør en forskel for planternes vækst.
Billederne er fra 2013. Her kan man se, at bonderoserne er afblomstret. Jeg har klippet de visne hoveder af.
Det bliver spændende at se i år. Jeg tror også, bedet skal vandes lidt oftere, hvis der er meget tørt til sommer.
Her er bedet i maj måned med tulipaner.Dette bed vil jeg være meget opmærksom på i år, for jeg vil gerne at kongeliljerne bliver store og majestætiske:)
↧
Udflugt med pelargonieklubben i eftermiddags.Gartneriet floragreen specialiserer sig i løgvækster, pelargonier og tomater samt agurk.De sælger flere 100.000 løgvækster til de store supermarkedskæder og i dag fik vi lov til at gå rundt og finde spændende ting, vi måtte købe.
Vi fik forårsløg, hornvioler, stedmoderblomster og pelargonier rigtig billigt og der blev ivrigt handlet.
Jeg fik flere forskellige hornvioler med mig hjem.
To kasser blev det til. Da jeg kom hjem, fandt jeg flere forskellige beholdere frem og nu skal der pyntes endnu mere op!
Her er den anden kasse. Udover planterne fik jeg en kæmpe stak såpotter (de hvide på billedet). I kasserne er der udover hornvioler, vibeæg, anemoner, perleløg, tête a tête og en stor potte med nogle jeg ikke husker lige nu. Jeg kendte dem ikke i forvejen.
Jeg fik 5 potter med anemoner.
Der var så mange søde små hornvioler.
Der var mange farver at vælge imellem.Da vi var færdige med at handle, var der kaffe og kage.
I morgen skal der sås mange frø. En del af frøene har jeg opbevaret i køleskabet og resten i det kølige orangeri, som nu bliver meget varmt om dagen.Jeg syntes bestemt ikke at jeg kunne undvære én eneste af disse frøposer,så der skal mange potter og jord til. Det er så hyggeligt at så, så jeg vil stå tidligt op og komme igang.Jorden er fragtet hjem og såmaterialerne er gjort rene.Jeg er glad for, at en stor del af mine bede i haven består af krukker, for bedene i haven er godt plantet til.
↧
Søndag morgen kl. 7.30 gik jeg i gang i orangeriet.og stoppede igen kl. 15.30, for så skulle jeg altså have kaffe.
Det var simpelthen så hyggeligt, solen skinnede og der var en behagelig temperatur. Fuglene sang udenfor og jeg kunne følge lidt med ved fuglehuset, som er lige udenfor orangeriet.
Jeg har stadig 2 hylder ledige på mine planteborde. Jeg tror ikke, det er helt nok, men at jeg nok kommer til at stille nogle bakker på gulvet. Men det lille plantebord jeg købte sidste år, har virkelig givet plads til meget som man kan se. Så det er jeg meget tilfreds med.
Noget af det jeg har sået, er:Hvid tobaksplantePurpur vingetobakSort pom pom kornblomstlilla og blå indianermynteGul jakobsstigeLyserød dværglupinBlå og lyserød lathyrusVoksurtAprikosfarvet jernurtGrønne og røde rævehalerHvid solsikkeVortemælkTre forskellige dusksalvierTo forskellige øjeblomstKæmpeverbenaDobbelt lyserød cosmosAlm. lyserød cosmosKlatre løvemundTrompet katost.
og så kan jeg ikke komme i tanke om mere.
Det plejer at lykkes ret godt med alle mine frø, så nu er forventningens glæde vakt. For vil det lykkes at få dem til at spire og gro, og hvordan bliver det, når de skal plantes ud. Vil de passe sammen i de kombinationer, jeg har tænkt og kan jeg få dem til at trives i haven?Det er en spændende proces, der for mig har betydet, at jeg forsøger at blive selvforsynende med planter. Nu bliver det så hyggeligt at følge med i spiringen og sørge for at holde jorden fugtig.
Jeg håber, jeg er færdig på onsdag.
↧
Et lille hyggeligt påskeprojektblev endelig færdig i dag. Anders har hjulpet mig med at save og jeg har selv samlet dem.
Tre påskeharer har vi lavet.
I går fik jeg plantet alle forårsblomsterne ud i haven. Det var et større arbejde. En del blev sat i urtepotter til pynt i orangeriet. Her er nogle billeder af det, der blev sat udendørs.
De to vandtønder blev pyntet med et par planter.
Plantebordet er også pyntet lidt op.
Ligeså symaskinebordet. I de små potter er det blå anemoner.
Jeg købte en del hornvioler.
I ottetals-bedet blomstrer krokus og tulipaner er på vej op.
Der er to forskellige krokus i bedet. Perlehyacinterne er også på vej op.
Der er en del knopper i det lille magnoliatræ.
I Indkørslen står der 30 sække Claus Dalbys krukkemuld, det skal dog først bruges om en måneds tid, men der er rabat på det lige i øjeblikket..Rigtig god påske.
↧
↧
Påskelørdag og meget blev nået i haven i dag!Der blev også tid til påskefrokost med æg, sild og rejer mm. Men ellers har jeg været ude hele dagen.
Der er mange tulipaner på vej op og nogle står allerede med knopper. Jeg måtte fjerne blade og luge med fingrene for ikke at ødelægge tulipanerne. Heldigvis var der ikke særlig meget ukrudt. Imellem de to rosengrupper er 5 pæoner på vej op.
Irisbedet blev luget med min nye hånd-kultivator. Sidste år var der kun to blomster. Det er iris germanica. Jeg håber, der kommer flere i år. Jeg forestiller mig, at hele bedet bliver fyldt med blomster, men nu må vi se. Der blev også luget under taksbedene og de skal snart klippes lidt i facon. Planen er, at de skal være en firkant på 1 x 1 x 1 meter. Jeg har to bede med en opstammet Virburnum imellem. Den står med bladknopper og skulle gerne blomstre her i foråret. Jeg fik den sidste år.
Stenbedet fik også en kærlig omgang. Den blå græs klippede jeg ret kraftigt ned. I det lille runde bed til højre, som er fyldt med stjerneskærm, var de også så småt på vej. Jeg satte for et par år siden lammeøre, som kantplante.
Rabarber på vej mellem stikkelsbær og blåbær.
Jordbærrene er ikke rigtig i gang endnu, men det var godt at få det luget igennem.
Bonderose- og liljebedet blev klippet ned og luget. Her er der også mange forårsløg på vej.
Lidt vintergækker har også ret.
Blå anemoner i kaffekanden. Jeg har købt ikke mindre end 7 potter med blå anemoner, jeg håber, jeg kan få dem til at overvintre ude, så de kommer til næste år igen.
Storkenæb på vej. Der var også akelejer på vej op flere steder.Inden jeg gik ind, fik alle stauder NPK-gødning og roserne fik organisk gødning. En af dagene skal jeg køre komposteret kogødning ud. Sækkene er lagt frem.
Jeg har sat mange narcisser i magnoliabedet. Jeg kunne ikke se den pyrenæiske storkenæb på vej, men mon ikke den snart titter frem. Den skulle gerne dække for narcisserne, når de begynder at visne.
Blå anemoner i en urtepotte min morfar gav mig, da jeg flyttede hjemmefra.I morgen bliver det vist regnvejr, så jeg skal så de sidste frø i orangeriet. Det bliver hyggeligt at gøre dette mens regnen trommer på taget.
↧
En stor rigdom med så mange såpotter.Ca. 500 potter med frø er nu sået. Da jeg stod op i morges, måtte jeg ud i orangeriet og se til alle potterne - for måske var der nogle frø, der spirede:) Det var der.
Jeg bruger potter, som har størrelsen fra 7-9 cm i diameter og ikke større fordi, når frøene spirer, søger rødderne ud mod kanten - nogle påstår, det er fordi der er varmere i kanten - og hvis potten er for stor med våd jord, er der større risiko for at planterne rådner.
Når jeg fylderne potterne med jord, bruger jeg almindelig blomstermuld i den nederste 3/4 del af potten og i den øverste 1/4 bruger jeg så- og priklejord. I sidstnævnte jord er der ingen gødning og det er godt, for de små spæde rødder kan svitse af, hvis der er for meget gødning i jorden. Det smarte er, at når rodnettet er dannet, så kan det begynde at optage næring og så passer det fint, at de vokser videre ned i potten med blomstermuld, som har lige tilpas næring. (Jeg køber blomstermuld i supermarkederne).
Alle potterne er placeret i bakker, som jeg vander ned i. Jeg forsøger at undgå at vande foroven, for det kan medføre, at frøene mister forbindelsen til jorden og bare svømmer rundt og når de spirer, skal man også passe på med at vande foroven, da man risikerer rodhalsrod.
Jeg strør vermaculite i potterne, når frøene er sået. Det er med til at holde på fugten på en god måde, som også modvirker rodhalsråd.Genbrug er en god ting og hyacintpotter fra julen har lige den rigtige størrelse til at så i. Jeg genbruger også kødbakker fra supermarkederne, da de kan bruges til at sætte potterne i og vande i. Det hele placerer jeg på varmemåtter, for når rødderne søger ned mod varmen, udvikler de sig til at sundt og solidt rodnet.
Der er skam noget, der spirer:) Her er det grønne rævehaler. De røde rævehaler spirer også.
Cosmos er også begyndt. Jeg har den almindelige lyserøde og så en dobbelt, som også er lyserød.
Man kan lige skimte en lille trompet katost i den blå potte!Det er så spændende at følge med i og jeg kigger flere gange i løbet af dagen, for at se, om spirer kommer op.
Jeg kan godt lide at pynte lidt op og har nogle forskellige forårsblomster på spisebordet derude.
Der var et dejligt solskin i orangeriet kl. 8 i morges.
Jeg kan godt lide vibeæg i potter.
Jeg har en tilståelse: Jeg har været alt for sent ude at lege bi i ferskentræet, så jeg tror desværre ikke, der kommer ret mange ferskner i år! Men bortset fra det, så har træet det godt i orangeriet.
↧
En spændende formiddagJeg havde fået lov til at låne naboens bil og kørte afsted i morges til Frederikshavn. Jeg havde nemlig fået en invitation til at besøge et "professionelt" gartneri, hvor to væksthusgartnere viste mig rundt.
De opformerer forårs- og sommerblomster og det var en spændende proces at høre om. De køber planterne meget små, hvor de har små rødder og så potter de dem op. Når de når en hvis størrelse kniber de dem for at de skal buske sig.
De har stor erfaring med hvilke sorter af deres udvalg, som er meget holdbare og blomstrer længe igennem sæsonen. Hvert år prøver de noget nyt, men hvis ikke planterne lever op til deres krav, bliver de sorteret fra. Her er det begonier.
Frederikshavn Kommune er jo blevet landskendt for deres palmestrand og det er i dette gartneri, at de bliver opbevaret og plejet og passet. Det kommer der mere om lidt længere nede i dette indlæg:)
Det er et 5-cifret antal planter, hvert år der bliver opformeret og april måned er den travleste måned på året.
Jeg tror nok dette var dahlier. Det kan ikke svare sig at gemme knoldene år for år, men de sorter, der er virkelig gode, gemmer de nogle knolde af, men ellers køber de også disse planter som helt små med et lille rodnet.
Det var spændende at høre, hvordan de vander og gøder. På dette billede er det grøntsager, der er blevet sået af en gruppe mennesker, som har et handicap og ikke kan klare sig selv. De kommer tre gange om ugen og har forskellige projekter i drivhusene.
Vandingen og gødningen er automatiseret og koblet på plantebordene i et system, så de kan styre hvor meget vand de får. Overskydende vand bliver ledt tilbage i en tank og genbrugt. Når de potter op, bruger de en pottemaskine, der kan klare mange potter i minuttet.
Gartnerne har besluttet ikke at sprøjte, men bekæmpe utøj biologisk. Der er sat snyltehvepse og rovmider og lignende ud i drivhusene. Det er vigtigt at antal nyttedyr passer i mængden, så de har noget at leve af. Jeg lagde mærke til, at alle planterne trives rigtig godt og de ser meget sunde ud.
Denne fuchsia er gemt fra sidste år og er en meget længeblomstrende og robust sort. Rundt omkring står en gruppe heucherella.
Disse store plantekummer bliver tilplantet med sommerblomster og placeret rundt omkring i kommunen. Der var rigtig mange kummer. Bagved er endnu flere stablet. Det var spændende at høre om vandingssystemet med disse. De bruger en spagnum, som holder virkelig godt på vandet. De har et princip om, at jorden skal holde en uge på vandet og det gør det.
Inde i palmehuset var der også meget gamle fuchsiaer med krogede stammer. Disse på dette billede tilhører faktisk Aalborg kommune, som får dem vinteropbevaret her. De bliver plantet ud i Kildeparken, men først efter karnevallet:)
Dette er meget store engletrompeter, som har palmehuset som blivende placering. Engletrompeter kræver vand hver eneste dag og derfor er det svært at placere dem i byen. De er lige blevet klippet næsten to meter ned og de var stadig højere end mig. De passer på dem her i Palmehuset fordi de er så store og flotte med meget store blomster og de kan ikke nænne at skille sig af med dem.
Der er rigtig mange palmer og de fleste bliver sat ud på stranden, hvor de bliver gravet ned i sandet stående i disse jernkummer. Inden de bliver kørt afsted, skal de først klippes og nusses, så de tager sig pæne ud. Alligevel kan mennesker finde på at prøve at sætte ild til dem eller lave skade på anden vis. Det var virkelig trist at høre, at folk er så tåbelige.
På dette billede kan man måske få en fornemmelse af hvor store palmerne er.
De var imponerende store. I byen er der både restauranter og hoteller, som lejer palmer til at pynte op med og de bliver også opbevaret her. Der var faktisk en del palmer, der blev brugt til udlejning.
Jeg fik lov til at klatre op i livreddernes tårn, som også vinteropbevares her og kunne tage billeder udover alle palmerne. Her kan man måske få et indtryk af, hvor mange der er.
Her ser man igen de gamle fuchsiaer,som skal til Aalborg.Jeg spurgte hvilken jord og gødning palmer skulle have for at trives, men denne opskrift er hemmelig!
Her er de to drivhus-gartnere, som passer det hele. Jeg var forundret over, at de ikke var flere, jeg troede, der mindst skulle være 10. Det er Brian til højre og Michael til venstre. De får lidt hjælp af Birgit og Jan, men de har også andre opgaver i kommunen.Da Brian blev ansat, kunne han automatisere og spare flere steder, hvilket har frigivet ressourcer, der så bliver brugt på anden vis, blandt andet deres vandingsanlæg.
Jeg er meget taknemmelig over, at jeg fik denne oplevelse og Brian og Michael havde sat tid af til mig og vi afsluttede besøget med en kop te inden jeg kørte hjem igen. Det var virkelig en spændende formiddag:)
↧
Haven lige nu.I østbedet er tulipanerne godt i gang allerede og flere er på vej ligesom i krukkerne rundt omkring. De sidste dages regn har rigtig sat skub i det hele.
De åbner sig, når solen skinner, men det gjorde den ikke i dag.
Jeg vil gerne spørge fru Høneballe om jeg er først med tulipaner i år? Vi plejer heroppe at være noget bagud i forhold til resten af landet, jeg må dog indrømme, at disse tulipaner er tidlige. Desværre husker jeg ikke, hvad de hedder.
Akelejerne er godt på vej allesteder. Det var så livsbekræftende at gå en tur i haven og se alt det, der er på vej op.
Påskeklokkerne står helt udsprungne nu.
Jeg har kun de enkelte, men de er også rigtig fine.
Da jeg begyndte at gå op i havens planter, var påskeklokkerne noget af det første, jeg anskaffede mig.
Denne er en noget mørkere variant, som jeg har fået i gave for nogle år siden.
Der er godt gang i tulipankrukkerne.
I denne krukke er hovederne på vej op. Da jeg plantede tulipankrukkerne til i efteråret, genbrugte jeg noget jord fra andre krukker, der blev tømt, men i bunden af krukkerne og ca. 1/3 fyldt op var det ny jord, da jeg tænkte, at rødderne fra løgene skulle have noget næring at tage af. Ovenpå løgene lagde jeg genbrugsjorden. Jeg ved ikke om det gør nogen forskel, men jeg tænkte, at det var værd et forsøg.
Hyacinter.
Jeg har ikke så mange påskeliljer, men disse er lige på trapperne. Jeg har besluttet mig for, at der skal være flere i bedet, da jeg har set hos andre bloggere hvor flot det er, når de står tæt i store tuer.
Den opstammede virburnum er ved at springe ud. Jeg glæder mig til blomsterne.
Pæretræ på spring. Da vi købte huset for mange år siden, var der kun to hængepile som de eneste træer. Nu har vi en del træer og jeg har altid tænkt, at store, gamle træer kunne fortælle en masse historier, hvis de kunne tale. Vores træer kan kun fortælle historier, som vi kender. Det føles også godt:)
Kirsebærtræ i knop.
Show-auriklerne overvintrer i orangeriet lidt hengemt i et hjørne. De er rigtig godt igang, så inden længe skal de pottes om og måske deles og så skal de plantes ud. Der har aldrig været så mange blomster før.
Jeg tror, der er 8 styks. De er noget frostfølsomme, men måske kan jeg sætte dem ud om et par uger. Jeg synes, de snart må frem, så vi kan nyde de fine blomster.Jeg håber på en havedag i morgen. I dag har det regnet stort set hele dagen, så jeg har opholdt mig indendørs.
↧
↧
Det er skønt at have ferie...I dag torsdag har jeg tilbragt hele dagen i haven. Ind imellem tog jeg en pause og kiggede på alle fuglene i foderhuset.
Jeg har klippet ned til ca. en halv meter. Jeg håber ikke, det er for tidligt, jeg tror det ikke.
De abrikosfarvede i otte-talsbedet blev også klippet ned. De var blevet meget høje, jeg tror, jeg har klippet halvdelen af.
Alle roserne blev gødet med organisk gødning for ca. 10 dage siden og i sidste uge og denne uge har de fået komposteret kogødning. Nu er jeg færdig med alle rosenbedene.
Der var noget vissent, som skulle klippes af. Jeg tror, der har været et par stængler med stængelsyge. Det klippede jeg helt væk og håber, de skyder fra bunden igen. Det har jeg ikke haft problemer med før, men måske skyldes det det fugtige efterår vi havde?I bunden af disse to ovale rosenbede har jeg plantet Dianthus Maggie og de fylder stortset bunden ud. På billedet ser man det ikke pga. kogødningen. Jeg har også sået lyserøde pom pom valmuer i næsten alle rosenbede.
Det lange rosenbed blev også ordnet.
Tæppepileurten, som er bunddække her, har jeg klippet og forsøgt at fjerne så meget vissent, som det var muligt. De er begyndt at skyde godt, så det var ikke så nemt.
Jeg er så glad for mine hornvioler, som står i potter flere steder.
De er da fine?
De hjemmesåede hostaer, som blev plantet i krukker for et år siden, spirer nu. Måske kan man lige ane knopperne. De er kommet op i alle krukker. Det var frø, jeg fik af fru Høneballe, for halvandet år siden og de har det åbenbart godt i krukkerne.
Som bunddække under oliventræet satte jeg sidste år stiklinger af marguritten Dasy. Den har haft det godt i orangeriet og har faktisk sat en lille blomsterknop. Jeg har klippet alt det visne væk og synes, det er så fint, at den dækker hele baljen.
Udover at klippe roser ned og ordne bede, fik jeg også forspiret 8 potter med vidunderblomst-knolde. Sidste år forspirede jeg dem ikke, men plantede direkte ud i krukkerne i haven. Det medførte, at der gik lang tid, for de kom op og blomstrede sent. Det var noget ærgerligt, så det var godt, at jeg kunne finde plads til dem i orangeriet i dag.
Så har jeg også prøvet at stiklingeformere Streptocarcus. De står i stuevinduet. Hvis det lykkes, skal de plantes i nogle urtepotter, jeg har i køkkenet.
Jeg har fået foræret en Jule-begonia, som nu er delt i tre. Jeg synes, den er så flot. Den får lyserøde blomster. Nu står de så fint i vinduet i trappegangen.
↧
Tulipaner på spring og stauder i krukker.De sidste 14 dage har været meget hårde på grund af et dødsfald i nærmeste familie, men nu går det bedre og jeg har været ude at tage billeder af haven i dag og glædede mig over, hvordan det pibler op i mine krukker rundt omkring:)
Tulipanerne i krukkerne rundt omkring står med store knopper. Jeg tror, der sker noget om en uges tid eller to - så er de nok i fuldt flor!
I år har jeg to farvetemaer i tulipankrukkerne. Gult og hvidt er den ene. Den anden er lyserød og lilla.
Jeg har omkring 15 krukker med tulipaner og lige så mange med stedmoder og hornvioler, som har stået i fuldt flor et stykke tid nu. Jeg kan ikke nænne at klippe blomsterne af dem for at få en ny blomstring sammen med tulipanerne, for de står så flotte lige nu.
Jeg har plantet rigtig mange løg i hver krukke, jeg kunne nok have nøjes med lidt mindre, så ved jeg det til efteråret, når jeg sætter nye!
De blå anemoner er også fine endnu.
Sct.Hans urterne trives godt i krukkerne.
Min lille trækvogn er kommet ud. Der skal plantes lyserød storkenæb i den. Jeg vil sætte en stor potte i en flamingokasse, som der kan være to af i vognen. (Jeg har fundet materialerne frem og skal bare dele en stor storkenæb, jeg har i et bed).
Jeg kan godt lide disse gule stedmoder, som står på plantebordet ude i haven.
De to stiklingeformerede roser har jeg ladet stå ude i krukkerne hele vinteren. Desværre er den ene gået til! Jeg har ellers passet så godt på dem, men af en eller anden grund, tænkte jeg ikke på at overvintre dem i orangeriet. Det var dumt!
Min lille gingko stikling (tempeltræ) har klaret udelivet i krukken. Der er fine knopper på, men den er dog stadig meget lille. Den skal jeg holde noget øje med hele sæsonen. Jeg satser på, at den bliver et rigtig træ i dag.
Det lykkedes jo med Magnolia-pinden, som nu er et rigtigt træ. Den første knop er ved at udfolde sig. De er bare så flotte. Træet hedder Cleopatra og jeg har købt det på en netbutik i Holland.
Jeg har efterhånden en del krukker med stauder, som overvintrer ude. Jeg behandler stauderne på samme måde som dem i bedene. Jeg lader dem stå med visne stængler hele vinteren og klipper dem ned i foråret. Samtidig med at jeg gøder bedene i marts, gøder jeg også krukkerne med NPK-gødning, med mindre jeg planter dem om og giver dem nyt jord. Det gør jeg hvertandet eller hvert tredje år. Det er sådan set det, jeg gør og de trives ganske udmærket. Når varmen rigtig kommer og der skal vandes regelmæssigt, sørger jeg for, at de aldrig tørrer helt ud. På billedet herover er det en astilbe.
Her er det muskos katost. Den såede jeg sidste forår inde i orangeriet og plantede den ud i maj. Den stod fint lige til frosten kom og hele vinteren har det været grønt i bunden, så jeg tror, den må være lige så hårdfør som den almindelige katost jeg har i et bed.
Jeg har også to engblommer, som jeg købte i sommers. De har været visnet helt ned og jeg troede faktisk ikke, de kom igen, men de er på vej begge to. De er så søde med gule blomster.
Nøkketunge var så flot sidste år, så jeg blev rigtig glad for at se, at den er på vej igen. Den blomstrede dog ikke sidste år. Hvis den var i et bed, kunne den blive rigtig stor, så jeg overvejer lidt at plante den ud i mit skyggebed. Jeg har dog bare hørt, at sneglene godt kan lide den, så jeg tøver lidt med at plante den ud!
Jeg er godt spændt på alle tulipanerne.
Jeg har både tidligt og sentblomstrende tulipaner. Jeg lader dem stå i krukkerne under tag i udhuset, når de begynder at visne og til de er helt visnet ned. Så tager jeg løgene op og lægger dem i kasser i udhuset indtil jeg planter dem ud i bedene i efteråret.
I bedene er det løg, der har været den tur igennem og de kommer ret godt året efter.
Hvis der kun kommer blade op, hiver jeg dem op og smider væk.
Under magnoliaen har jeg plantet narcisløg ud i efteråret. Der er mange knopper i, så det glæder jeg mig også til at se i fuldt flor. Jeg undrer mig dog lidt over, at den pyrenæiske storkenæb endnu ikke har vist sig. Den skulle gerne komme op og dække over narcisserne,når de visner ned. Den kom da op sidste år, men jeg kan ikke huske, hvornår det var. Langs plankeværket har jeg fire slyngroser - rosen Gerbe, som er skyggetålende. Den blomstrer, når magnoliatræet er ved at være afblomstret. Rosen er lyserød.
Disse hyacinter er jule-hyacinter jeg plantede ud for flere år siden. Dengang var de ikke hvide, men det gør bestemt ikke noget, da tulipaner og narcisser i dette bed er hvide og gule.Den anden dag fik jeg plantet alle jule-hyacinterne fra julen sidste år ud. Det var godt nok noget sent, men så kommer de forhåbentlig til næste år.
I morgen har jeg besluttet mig for at gå i haven uanset hvordan vejret bliver, for jeg har lidt arbejde, der skal gøres. Jeg skal nemlig holde foredrag igen på mandag. Foredraget hedder "Få succes med krukkehaven". Der er endnu få ledige pladser og skulle du have lyst til at tilmelde dig, kan dette nås endnu. Hvis du klikker på billedet i højre side øverst oppe her på bloggen, kan du læse meget mere om foredraget, hvor du også kan tilmelde dig.
↧
Et pomelotræ med næsten modne frugter.Jeg var så heldig, da Lisbeth og Villy var på tur, at de fandt dette træ i et gartneri. De spurgte om det ikke lige var noget for mig og det var det. Prisen var god - 300 kroner. Det er billigt. Nu skal jeg bare have fat i noget citrusjord og plante det i en større krukke.
![]()
![]()
Frugterne er snart modne. Dem glæder jeg mig rigtig meget til at smage. De er ret tunge, men grenen holder fint på dem.
Alle frøplanterne er godt i gang. Det er gået meget godt med såninger, da stort set alt er kommet op. Jeg er lidt bekymret for mine dusksalvier, jeg synes, det ser lidt småt ud, men måske skal der gå lidt længere tid.
Jeg har sået en række med vortemælk Kilimanjaro, den er heller ikke kommet op endnu, så jeg må være tålmodig!!
Men ellers er alt andet kommet op. Noget af det skal pottes op og deles. Ærteblomsterne kan snart knibes, så de forgrener sig noget mere. Det, man kniber af, kan sættes i en potte med jord og så får man en plante mere.
Denne lille stilk med de to utydelige grønne pletter, er en grøn stikkelsbær, jeg har taget stikling fra i min mormors have. Jeg troede ikke, det var lykkedes og potten har stået ude hele vinteren. For ca. 14 dage siden opdagede jeg sørme, at den var ved at skyde, så jeg tog potten ind i orangeriet. Jeg bliver simpelthen så glad, hvis det lykkes mig at få en plante ud af denne, så jeg skal passe rigtig godt på den!
Jeg har fri i dag og i morgen og på programmet står der forspiring af dahliaknolde. I aften skal jeg holde foredrag til et næsten udsolgt arrangement. Der er kun én plads tilbage, så man skal være hurtig, hvis man vil være med.
Orangeriet er gjort klar til gæsterne. Jeg håber, de får en god aften:)
↧