Ikke så meget på programmet i dag.Vi var til min yngste nieces studentergilde i går og kom meget sent hjem, alligevel vågnede vi tidligt, så jeg har været noget træt i dag. Jeg ville så gerne se Eges have i dag, men jeg var for træt til den lange cykeltur (7 km hver vej), så jeg blev hjemme. Det er ærgerligt.
Jeg vidste ikke, det var rosens dag i dag, men jeg fik da taget et par billeder af mine roser. Der er en del hoveder, der har taget skaden af regnen, så jeg skal nok ud at deadheade en af de nærmeste dage.
De røde roser langs med huset er altid meget blomsterrige. I ugens løb fik jeg luget i bunddækket, hvor der godt kan vokse noget langt græs, som heldigvis er nemt at hive op. Det er tæppepileurt, jeg bruger som bunddække.
Lægekvasurt og kongeliljer. Bonderoserne i bedet er takket af for i år, men så er det godt, at noget andet kan tage over. Jeg glæder mig til duften af liljerne. Jeg har sat 8 løg i det lille bed.
Ampelpileurt er så småt begyndt at blomstre. Man kan vist godt skimte to lyserøde perler. De er bare så yndige. Planten plejer at blive helt fyldt med små runde lyserøde blomster. Jeg har 5 potter med den. Den skal jeg bare have i haven hvert år.
Katost er blevet stor under blommetræet. Den er næsten for stor, men jeg kan nu godt lide de lyserøde blomster.
Jeg har sået hvide solsikker med chokoladebrun midte og har plantet dem i en rundkreds i det runde bed, hvor der er et lillebitte æbletræ i midten. Jeg glæder mig meget til at se dem i blomst. De skulle gerne blive ret høje, men de har ikke helt fået fat endnu efter de blev plantet ud.
Selvom æbletræet er meget lille, er der rigtig mange frugter på.
I skyggebedet har jeg gravet to dagliljer op, da de fik for lidt lys og de har aldrig blomstret dér. På plantemarked i Østre Anlæg købte jeg to brogetbladet hosta, som fik pladsen i stedet. Jeg har efterhånden en del hostaer i bedet og de trives rigtig godt.
Bronzeblad trives også godt dér.
Lodden løvefod i blomst. Dem plejer jeg at plukke ind i en stor glasvase. Som man kan se, har jeg også nogle fredløs i bedet foruden påskeklokkerne.
Bregnerne som står inderst, er bare blevet store. Dem skal jeg passe på, for de er fragtet hjem med fly fra København, hvor jeg fik dem af Mogens og Susanne, som havde dem fra Susannes fars have, så de har en lang historie.
Jeg er så glad for de to riddersporer jeg fik sidste år. Jeg kan godt lide den pyjamasblå farve. De er plantet imellem høstanemoner.
Den anden er ikke nær så langt fremme.
Nu må jeg vist til at kalde min "pind" for et træ, for nu er det højere end mig. Det vokser faktisk rigtig godt.
Geranium Vision såede jeg for 3 år siden, det er først nu, at den rigtig dækker bunden under klatreroserne Parade. Det er da en yndig blomst?
Hjertegræs lever fint op til sit navn.
Her er dagliljerne, jeg har gravet op. Jeg ved endnu ikke, hvad de skal bruges til, så foreløbigt står de ved det lille drivhus i disse store potter.
I efteråret såede jeg brogetbladet hosta. De er lovet væk til en gammel barndomsven og nu har jeg pottet dem op og sat dem udenfor, så plejer de at komme godt i gang. Han skulle meget gerne kunne plante dem ud i efteråret.
Den første dahlia er sprunget ud. Denne plejer altid at være først. Det er en lav en af slagsen med et fint lysegrønt løv. Andre dahlier i haven har mange knopper, jeg håber, de er sprunget ud til åben have.
Forrige uge såede jeg to forskellige tallerkensmækkere, som nu er i gang. Det er den gule milkmaid og så er der også en sort. Jeg er spændt på kombinationen.
I morgen kalder arbejdet igen, men jeg er glad for det, jeg trods alt har nået herhjemme i weekenden.
↧
Storkenæb i forskellige størrelser - men kun i lyserødt!Det gik op for mig, at jeg kun har lyserøde storkenæb og en enkelt sort, da jeg var ude med kameraet i dag. Det må være fordi, jeg elsker alle lyserøde blomster:)
Denne storkenæb er lavtvoksende og plantet under klatreroserne Parade. Jeg fik den af fru Høneballe sidste år, da jeg besøgte hendes have, jeg har døbt den Høneballe-storkenæben. Den er en blanding af lyserød og lilla. Den er rigtig fin som bunddække, men ville garanteret også være pæn i en krukke.
Pyrenæisk storkenæb på vej. Jeg ved ikke, hvad der er sket med dem, de er frygtelig sene i år. Sidste år var de i fuldt flor på dette tidspunkt og næsten en meter høj. Jeg blev meget glad, da de endelig kom op, nu håber jeg bare, at de når at vokse godt til og blomstre i løbet af sæsonen. Den har samme farve som Høneballe-storkenæben.
I den gamle trækvogn er der to store potter med en lyserød storkenæb, som bliver ret høj og omfangsrig. Den er blevet ligesom jeg havde håbet på. Nu skal den bare vokse lidt udover siderne, så bliver det helt perfekt:). Jeg delte en storkenæb i det store staudebed og satte to klumper i hver sin potte.
For 5 år siden plantede jeg små stykker storkenæb fra to store storkenæb, som jeg delte i mange små stykker og plantede dem ud langs hele hækken. Det har betydet, at jeg ikke har behøvet at luge under hækken de sidste tre år. De danner nærmest en slags kant i bunden af hele hækken. De er også lyserøde. Vores hæk er en tjørnehæk.
Her ses den tæt på.
Den sorte storkenæb er afblomstret, så den vil jeg klippe ned.
Jeg har kun en slags clematis, som jeg har to stykker af og de er plantet i hver sin ende af plankeværket nede i bunden af haven. Denne her er plantet sammen med klatrerosen Parade.
Her ses selve moder-storkenæben, som jeg har delt til både under hækken og til trækvognen. Den fylder stadig godt i staudebedet og så blomstrer den lige til frosten sætter ind, så den er supergod. Desværre har jeg ikke navnet.
Her er den anden clematis. Jeg købte dem for rigtig mange år siden - 10 år tror jeg og dengang gik jeg ikke op i navnene, så det har jeg desværre heller ikke. Den blomstrer næsten mere, når jeg ikke har klippet den ned i det tidlige forår, så det har jeg ikke gjort i år. Jeg ved faktisk heller ikke om det er en 1'er, 2'er eller 3'er.
Jeg synes, storkenæb er rigtig fine som bunddække mange steder og jeg kan bedst lide de lavere voksende, så det er dem, jeg går efter.
Her er det geranium var. striatum, som bunddække under det lille æbletræ. De høje planter på billedet er hvide solsikker, som er plantet i en rundkreds i det lille runde bed. De rækker allerede godt op over æbletræet, som blev klippet langt ned for to år siden pga. frostskader, men det kommer sig lige så fint og stille.I går øsregnede det hele aften, men jeg tog gammelt regntøj på og gik ud for at rense ukrudt i alle fliserne. Jeg kan godt lide at være ude i regnvejr, når bare jeg er ordentlig klædt på. Det er bedre end når der er kraftig blæst! Her til aften og ligeså mandag/tirsdag var det helt fantastisk vejr.
↧
↧
Taks, buksbom og så hækken er klippet.Jeg har en elektrisk saks, som har været igang i taks og buksbom. Anders har klippet hæk med en elektrisk hækkeklipper, som vi deler med naboen. Jeg har taget billeder af alle mine siddepladser i haven, da man har forskellige kig alt efter hvor man sidder. Jeg håber, pladserne blive indtaget til åben have på torsdag, hvor der vil blive lagt dug på bordene og serveret en forfriskning.
Jeg har ikke rutine i at klippe, men synes godt, jeg kan være klipningen bekendt. Her er det et af de to små runde bede. Buksbommene er ikke vokset lige meget, så den kunne ikke blive helt ensartet.
Her er det hækken under blommetræet.
De to taksbede er meningen, skal blive til to kvadrater på en meter. Det er de snart. Imellem taksene har jeg plantet en opstammet duftsnebold.
Her er den ene lidt tættere på.
Dette bord med fire stole, har jeg købt rigtig billigt brugt af en bekendt. Det er malet hvidt og et mønster med blå og grønne blade. På bordet står der to potter med ampelpileurt.
Her sidder vi og spiser, når vejret er til det. På dette bord står der to hawaiblomster.
Dette lille bord fik jeg i et års bryllupsdagsgave for mange år siden. De to stole, som jeg i alt har 6 af, har jeg fået foræret af én, som havde læst om mig i avisen og efterfølgende kontaktet mig. På bordet står der en timeviser.
Disse to stole sidder vi meget på, når vi lige er kommet hjem fra arbejde og skal have en kop kaffe. Man sidder lige i eftermiddagssolen og det er ret rart, når man har siddet på et kontor hele dagen.Sidst men ikke mindst er der jo orangeriet, som vi sidder i, når vejret ikke er til at være ude i og vi spiser mange måltider dér, men forhåbentlig er der godt vejr på torsdag den 7.juli kl. 19-21, hvor alle er velkomne..
↧
Sommerhaven fra morgenstunden.Vi er nu kommet hjem fra vores tur til Sverige og jeg kunne se, hvor meget, det var vokset på de 5 dage i haven. I morges var jeg ude med kameraet.
Valmuerne blomstrer flere steder i haven.
Dahlierne er også godt på vej nu og der er mange knopper.
Jeg har alle mine dahlier i krukker.
Tallerkensmækkerne er vokset godt, mens vi har været væk.
Der er en stor blomst på vej i kanna'en.
Den gammeldags Mamelukærme, som jeg for mange år siden fik frø af, af min svigermor og jeg har sået dem hvert år lige siden. Dem er jeg meget glad for. Der er rigtig mange blomster i dem i år.
Dobbelt cosmos har jeg sået hvert år de sidste 3 år. De er meget nemme.
Stjerneskærm er jeg også helt vild med og så er den rigtig fin i buketter. Jeg har flere forskellige slags.
De er plantet sammen med hvid kongelys.
Nu varer det ikke længe før trompetkatosten blomstrer. Det er frø, jeg samlede sidste år i haven og jeg har to krukker med dem.
Skyggebedet er også godt i gang. Jeg har den gule fredløs både som brogetbladet og som grøn. Hostaerne er ved at fylde en del.
Alunrod trives godt på plantebordet.
Hvis jeg skulle vælge et yndlingsbed i haven, bliver det nok dette, selvom de andre følger tæt efter.:)
Jeg er lidt skuffet over mine hvide solsikker. Jeg havde forventet, at de blev mindst lige så høje som mig, men det er de langtfra.
De er heller ikke hvide, men sart gul.
Den første vidunderblomst er sprunget ud. Det er så fin en plante.
Kongeliljerne dufter helt fantastiske.
Der er mange pærer i år. Det er espalieret og det skal vistnok snart strammes lidt op.
Rosen Gerbe.
Rosen Parade.
Der er rigtig mange knopper i høstanemonerne.
Hjortetrøst. Den blomstrer først senere.Der er så meget i haven nu, at det er svært at begrænse sig. Jeg kan godt lide bare at gå rundt og se på det hele, men jeg tror dog, at jeg skal slå græs senere i dag.Jeg har fået en idé til to store projekter i haven og min bror og Anders har lovet at hjælpe mig. Det bliver dog ikke i år! Jeg vender tilbage til projekterne, når det bliver aktuelt!
↧
På ferie i sommerhus.I lørdags tog vi afsted til Nordsjælland, hvor vi skulle se vores venners sommerhus, som de købte i efteråret. Vi var tre par og vi har haft det så skønt. Men INGEN internet og det gik rigtig fint. Tænk at man kan blive så afhængig, så man må indrette sig, når man er uden. Vi har cyklet, sejlet og vandret i fire dage og rigtig nydt det.
Vi var hjemme ved midnat i går og her til formiddag var jeg ude på en rundtur i haven. Hold da op, hvor er der mange blomster nu. Her er det dahlier og dobbelt cosmos.Jeg har ikke haft nogen til at vande, og det hele stod lige så fint. Selv tomaterne i drivhuset så fine ud. Der må have regnet en del.
Pelargonien Nicolai ved døren.
Nu blomstrer de gule dahlier endelig. Men der er lus i dem, så jeg må ud med en stofhandske vædet i brunt sæbevand og så tager jeg handsken på og gnubber lusene væk. Det er ret effektivt.
Det blå og lilla bed begynder også nu. Der er mange dahlier på vej.
Ærteblomsterne er også godt i gang. jeg tror, jeg skal plukke en buket senere i dag. Det fremmer jo blomstringen, så jeg må vist lære, at jeg godt kan plukke til buketter, selvom jeg synes, det er svært:)
Jeg har dem også i lyserød.
Flere dahlier.
Trompet-katost er bare så fin. Den er sået i orangeriet, og jeg har to krukker med den i det store krukkebed ved gavlen af orangeriet.
Her er det lyserød cosmos sammen med dahlier.
Her er dahlierne lidt tættere på.
Gammeldags mamelukærme er jeg helt pjattet med. De er blevet meget store.
Blå indianermynte tiltrækker rigtig mange bier. Dem er jeg også meget glad for.
Vidunderblomst er på vej.
De hvide kongelys har jeg fået af frk. Anemone og Mr.M, da de var på besøg i haven forrige år. De står så fint sammen med forskellige stjerneskærm.
Lewesia. De gule lader vente på sig, men de står også noget skjult, man kan lige se den grå potte. Jeg håber, de kommer i blomst også.
Høst-anemonerne sammen med mamelukærme-stauden. En dag vil jeg gerne male al vores plankeværk sort!
Her er det pelargonien Karen sammen med mamelukærme.
Der er også stadig roser.
Skyggebedet.
I eftermiddag skal jeg ud at plukke bær. Der skal plukkes ribs, solbær og stikkelsbær.
Appelsintagetes har jeg et par steder i potter.
Nøkketunge fylder krukken godt ud. Jeg købte den sidste forår og den skulle få gule blomster.
Gul gåsefod.Der er mange planter, jeg gik forbi, da de står med knopper og ikke er så langt endnu. Jeg tror, jeg får blomstring længe i haven.Den 9.august kommer der et haveselskab på besøg, det bliver spændende. De skal drikke kaffe i haven. Der er ikke meget, der skal gøres udover at klippe græs og vande og så lige holde ukrudtet nede. Det er en god fornemmelse, at jeg netop har luget alt i bund inden vi tog på ferie.
↧
↧
Stor variation af planter er godt for dyrelivet.Vi har mange dyr i haven nu, både fugle, insekter, sommerfugle og et pindsvin.
Dette pindsvinebo fik jeg i fødselsdagsgave af min bror. Vi har nemlig et pindsvin i haven. Jeg ved ikke om det allerede har et sted, hvor det går i hi, men jeg håber da, den får lyst til at flytte ind i boet.
Jeg har placeret det i det fjerneste hjørne af haven bagved nogle hostaer og en bregne foran indgangen. Jeg ved ikke om jeg skal komme halm i boet, men jeg er lidt nervøs for, at det så bliver et hjem for mus? Måske kan det være, at et pindsvin selv bygger sit bo. Pindsvin er godt at have i haven, da de spiser dræbersnegle.
Jeg fodrer fuglene hele året rundt, måske kan man se, at der er to skovspurver på brættet. Jeg køber vildtfuglefrø hos dyrehandleren. 3,5 kilo for 49 kroner. Det må være ret godt, for de spiser det hele. De får 2,5 dl hver dag.
Jeg har fundet ud af at efterhånden, som der kommer flere og flere forskellige planter i min have, kommer der også mange nytteinsekter. Det har jeg sidenhen også læst om i havebladene, at har man en stor variation af planter, så tiltrækker man mange insekter og fugle. Disse kæmpeverbenaer kan sommerfuglene godt lide. I går aftes så jeg en hvid med brune og gule prikker i et mønster. Sådan en sommerfugl har jeg aldrig set før. Desværre havde jeg ikke kameraet i nærheden.
Bierne er ret glade for mine forskellige salvier. Her er det en solbærsalvie.
De er også glade for mynte. Her er det en jordbærmynte, der er ved at gå i blomst.
Indianermynte er både humlebier og bier glade for. Jeg har to forskellige slags.
Her er den anden, som er noget større og mere lyslilla i det.
Kongelys tilstrækker også mange insekter. Her er det den hvide almindelige, men jeg har også en purpur kongelys, som er noget anderledes i blomsten.
Appelsintagetes tiltrækker insekterne og så er den god mod utøj.
Sort kornblomst er mange insekter også glade for.I det store trekantede staudebed er der mange forskellige planter, og der er altid insekter og både bier og humlebier i gang i blomsterne.
Men jeg har ikke kun nyttedyr. I nogle af mine dahlier er der bladlus. Det kan musvitter og spirefluer godt lide, men jeg hjælper dem med at udrydde dem:)
I går fik jeg plukket bær ind, 4 kilo blev det til alt i alt og vi er så heldige at vi har fået foræret en lille kummefryser, som er ret ny. Den skal stå i udhuset og i går aftes fik jeg gjort rent i rummet til den. Samtidig kom jeg i gang med at sortere i alle mine såmaterialer og rydde op i dem. Det viser jeg en anden dag.
↧
Gæster, gaver og gøremål.I dag har vi haft gæster hele dagen. Det var nogle i min familie, der kom til brunch som en forsinket fødselsdagsfest. Jeg fik nogle gode gaver - det var dejligt.
Der var opholdsvejr mens gæsterne var her, men til aften skal jeg lige love for, at der kom regn ned. Jeg tror det var på vippen at være skybrud. Nu er det opholdsvejr, så jeg skyndte mig ud med kameraet. Nu begynder truget at ligne det, jeg stræber efter, nemlig at hostaerne vokser ud over kanten. Det er tæt ved.
Prins Nicolai har klaret regnen fint.
Kannaen står strunk og flot.
Tomaterne i det lille drivhus fylder godt og de har faktisk for lidt plads. Der er en del tomater, men de er ikke røde endnu, sikkert fordi de har fået for lidt sol.
Jeg har været i gang med mit pottehjørne ude i udhuset, hvor Anders har hjulpet mig med at sætte nogle hylder op. Her ser man alle mine såbakker. Jeg blev selv noget overrasket over, at der var så mange, men jeg bruger hver og en.
Alle de lidt større plastikpotter har jeg sorteret efter størrelse og sat på rad og række.
Her er den anden hylde. Disse potter bruger jeg ikke til at så eller stiklingeformere i, da de er for store. Det skal være 7-9 cm potter og dem opbevarer jeg i orangeriet. Dem har jeg lige så mange af. Potterne her på hylderne bliver brugt til store planter, jeg nogle gange graver op og nogle frøplanter eller stiklingerne, jeg har fået i overskud, som jeg sætter ud i haven i disse større potter for senere at enten forære, sælge dem væk eller finder plads til dem i haven.
Den store oprydning gik i gang, da vi har fået foræret denne fine næsten nye kummefryser, som nu står under hylderne med såbakkerne. Den har jeg ønsket mig længe til alle mine bær og mit bagværk. Vores gode venner gav os den bare, da de bare gerne ville af med den og nu kan jeg bare plukke løs af bær og frugter. Jeg har altid været meget begrænset af vores skabsfryser i køkkenet, som der er alt muligt andet i i forvejen. Jeg er bare så glad for at have fået den.:)
Sidste år var jeg til åben have i Milbakhaven sammen med Lisbeth og Villy og blev noget forelsket i denne hvid/lilla dahlia. Og tænk sig i lørdags da vi skulle på udflugt i pelargonieklubben gav Lisbeth mig dette pragteksemplar. Den er meget høj og der er rigtig mange knopper og blomster i den. Bagved står min egen lilla dahlia og jeg synes, de passer fint sammen. Heldigvis havde jeg en krukke, der var stor nok.
Denne søde hængepelargonie fik jeg i dag af en god veninde, som kom til eftermiddagskaffe. Hun har købt den på Samsø, hvor hun var på ferie og en dag hun var på café, var det en café med mange pelargonier og værtinden fandt denne pelargonie, som min veninde købte og fik med hjem til mig. Jeg er helt vild med den:)
Denne brune græs fik jeg foræret af en gæst, der kom til min åben have for et par uger siden. Den er jeg også meget glad for. Den skal plantes ud i haven. Den skulle være hårdfør. Den er jeg også meget glad for. Det er en græs hun har delt og der er tre klumper i potten, så jeg tror jeg kan dele den igen.
Her til aften, var det opholdsvejr og jeg var i gang med at lave 30 stiklinger af uægte jasmin. De skal bruges som gaver til foredragsgæsterne her i efteråret, så jeg håber, de får et godt rodnet inden, for ellers synes jeg ikke, jeg kan være bekendt at bruge dem som gaver. Efterårsprogrammet er ved at være på trapperne og jeg glæder mig meget til at det bliver husomdelt.
Min lille stikkelsbær-stikling vokser dag for dag omend langsomt. Den er en grøn stikkelsbær og er taget fra min mormors busk i hendes gamle have. Desværre er min mormor gået bort i april måned i år, så jeg vogter om denne lille stikling.
Denne røde montbretia har jeg fået af nogle i min familie for nogle år siden. De var her i dag og jeg gav dem hver en Chilliplante med hjem. De havde agurker med til mig.
Det har været en rigtig dejlig dag i dag og meget varmt og regnfuldt. De sidste dage med varmen har været lidt hårde, da jeg ikke får lavet noget særligt overhovdet i haven fordi jeg døjer med varmen. Inde i huset er det køligere og derfor har Anders og jeg været i fuld gang med at gøre hele huset rent inden gæsterne kom i dag. Det var tiltrængt. Der sker mange ting i huset, da vi har og er ved at skifte en del møbler ud.
↧
Der kommer hele tiden nye til og andre takker af.Nu er det vist på tide at få fjernet noget af det visnet. Flere af mine matrem er ved at gå i frø, så jeg lader dem stå nogle dage endnu, så jeg kan høste frøene. Det ser bare ikke så pænt ud. Men heldigvis kommer der nye blomster, som overtager scenen.
Jeg har placeret to potter med "mormor-pelargonier" under en brogetbladet pil. Jeg kalder dem det, fordi de er stiklinger fra min mormors veranda.
Rosmarin'en blev pottet om i en større krukke og noget nyt jord for et par måneder siden og jeg kan godt se, at den er blevet mere kraftig og sund at se på. Den står sammen med flere andre krydderurter.
Nu er der for alvor kommet gang i blomstringen i klatre-løvemunden. Den såede jeg i marts og jeg tror, det har været for lidt solskin til at den rigtig kunne komme igang, men nu er den på vej. Måske kan man se, at der også er rigtig mange knopper. Det er dem, der ser gule ud.
Her er blomsterne i nærbillede.
Alle vidunderblomsterne, som jeg har i krukker flere steder, er også for alvor i gang. Den er lidt sen, men blomstrer hele sensommeren og ind i efteråret. Det er en ret høj plante - næsten en meter høj.
Her er den sammen med almindelig cosmos og en duftpelargonie med små lilla blomster.
Solhattene blomstrer også nu. De purpur er først. Jeg har også nogle gule og en limegrøn. De er stadig i knop.
Nu er der endelig gang i dagliljerne. Jeg har tre planter plantet sammen to steder, og de er blevet meget store. Jeg har læst, at hvis de vokser sig meget store og står tæt, så kan det gå udover blomstringen, så jeg må vist få delt mine til foråret.
Denne røde montbretia er da fin?
Denne er så sjov, den er jeg meget glad for. Det er en slags husløg og det latinske navn kan jeg simpelthen ikke huske.
Solsikke White Chocolate. Den er ret lille.
Denne rose Brother Cadfael har blomstret uafbrudt og der er stadig en del blomster.
Her er endnu en. Løvet er også meget fint på den. De andre roser har det slet ikke ligeså godt og de holder lige en pause i blomstringen.
Ampelpileurten blomstrer også. Den er jeg så glad for.
I dag har spisebordet i orangeriet fået olie efter, at jeg først sleb det ned. Det var tiltrængt. Græsset blev også slået i dag og lige om lidt skal jeg ud at se efter snegle. Jeg har ikke set nogen længe, men jeg kan se, at lupinbladene er der spist af. Alle de andre planter er ikke rørt, så vidt jeg kan se.
↧
Nu er efterårsprogrammet klar med workshop og foredrag i orangeriet.Er du interesseret kan du læse mere om programmet på www.blomsterforedrag.dk og også hos Fokus Folkeoplysning www.fokus-folkeoplysning.dkWorkshoppen handler om såning, stiklingeformering og deling af stauder, hvor du selv får fingrene i mulden. Alt du sår og stiklingeformerer samt deler stauder, får du med dig hjem.Der bliver serveret kaffe,te og kage undervejs. Workshoppen foregår en lørdag eftermiddag eller søndag eftermiddag.
Der bliver to foredrag: Et, der hedder "Orangeri i haven?" og et, der hedder "Vinterhaven - hvad sker der i haven fra november til marts?"
Orangeri i haven handler om byggeprocessen fra idé til færdig projekt med billeder og gode råd samt inspiration til alt fra byggeri, materialer, udluftning, fugtregulering og indretning med mere.
Vinterhaven handler om gøremål i i haven i vinterperioden og indendørs forberedelser til næste sæson. Der bliver noget om vinteropbevaring af frostfølsomme planter, selvforsyning med planter og der bliver vist billeder af julehaven og idéer til oppyntning med blandt andet naturmaterialer, levende lys og lystræer. Vi snakker også om dyreliv og fugleliv i haven i vinterperioden og hvad man kan gøre for, at dyrelivet får gode vilkår i vintertiden. Der bliver et bud på de stedsegrønne planter og deres betydning for vinterhaven. Vi kommer også ind på armchairgardening.
Der bliver serveret kaffe, te og kage til alle arrangementerne og så bliver der udleveret en goodiebag med haverelaterede overraskelser.
↧
↧
Nye idéer - gammelt ud - nyt ind.For en uge siden var ferien slut og jeg har ligget vandret lige siden. I ferien har jeg oplevet rigtig meget og fået lavet rigtig meget også. Spisebordet i orangeriet har fået olie. Koldrullen har jeg foræret væk og palmen er smidt ud.
I den sidste uge af ferien var vi hos min svigermor i Herlev. En regnvejrsdag surfede jeg på nettet i den blå avis efter gamle syltekrukker - og tænk sig i Ølstykke var der en dame, der ville sælge 10 styks for 350 kroner. De er alle meget fine og store størrelser. Jeg måtte have dem! Da hun hørte, at vi ikke havde bil, blev alle krukkerne leveret hos min svigermor. Jeg tænkte, at jeg måtte tage et par stykker med hjem hver gang,vi var på besøg hos hende, men hun var så sød, så hun betalte en fragtbil for at få dem alle kørt til Aalborg.Mange andre steder, hvor jeg har set syltekrukker til salg, har de kostet fra 100 til 200 kr. stykket, så jeg synes virkelig jeg har gjort et kup.De er en del af ommøbleringen i orangeriet og jeg skal blandt andet plante gammeldags stueplanter i dem.
En anden del af ommøbleringen er denne tallerkenrække, som allerede er hængt op i orangeriet med gamle tallerkener, jeg havde gemt fra min mormor. Den er også købt i den blå avis - i Herlev! Den blev transporteret fra Herlev til Aalborg i bus og tog. På vejen skulle vi besøge gode venner i deres nye sommerhus ved Hornbæk.
Undskyld billedkvaliteten, men jeg har sået denne dværgsolsikke, som jeg fik frø af af Ole fra Florama.dk og de er bare så flotte. Jeg har dem i to krukker i det gule dahlia-krukkebed. Det er første gang jeg har dem i haven.
Denne hvide solhat såede jeg for et par år siden og har haft den i den samme krukke ude både sommer og vinter. I år er der rigtig mange knopper i den.
Denne tallerkensmækker er også ny. Den er købt som en sort farve, men den er mere mørkerød.
Her kommer tallerkenrækkens færden sammen med Anders og jeg fra Herlev til Nørresundby:
En tegning over hvor vi købte tallerkenrækken og dagen efter tog bussen til Lyngby.
Lyngby station, hvor vi venter på S-tog til Hillerød.
Slotsmølle station, hvor vi måtte stå af, da vi havde taget et forkert tog fra Hillerød.
Tilbage til Hillerød station, hvor vi kom i det rigtige tog mod Dronningmølle, hvor vi skulle i sommerhus.
Vi passerer Græsted (statsministerens hjemby).
Ved sommerhuset i Dronningmølle nær Hornbæk.
Vi tager afsked med Gert og kører fra Dronningmølle station til Helsingør.
På vej mod Helsingør.
Togskifte i Helsingør mod Københavns hovedbanegård. På grund af store forsinkelser måtte vi lynhurtigt skifte tog. På Hovedbanegården nåede vi desværre ikke at tage et billede.
Her er vi endelig ankommet til Nørresundby og Anders tog tallerkenrækken under armen og vi gik den sidste kilometer hjem.
Nu hænger den så fint i orangeriet:)
Der er flere ommøbleringsting i gang og dem vender jeg tilbage til senere!
↧
August 10, 2016, 11:42 am
Spændende havebesøg I går aftes fik jeg besøg af Midthimmerlands Havekreds. Der kom ca. 20 personer og jeg var vel nok glad for, at de kom trods regn og blæst og kulde. Vi fik kaffe og kage i vores orangeri, hvor der lige præcis var plads til alle. Efter kaffen var der opholdsvejr og de fik set haven. De var her ret længe og jeg var meget glad, for jeg havde forberedt mig meget:)
I weekenden var jeg rundt og se ikke mindre end tre haver. I dag vil jeg gerne vise billeder af de to første vi så og så viser jeg den sidste en anden dag.Turen var arrangeret af Bente, som jeg har lært at kende igennem mine foredrag og senere i Pelargonieklubben. Jeg blev hentet tidligt på formiddagen.
Den første have, vi besøgte, var hos Alice Holst ved Tårs i Vendsyssel. Det var en meget stor og utrolig velholdt have. Hun ordnede hele haven selv pånær græsslåningen.
Der var en del skov og flere træer var blevet fældet for at der skulle komme mere lys ned. I lysningen var der plantet rhododendron.
Der var mange rum i haven og vi gik rundt på stier fra rum til rum.
Når man kommer lidt ud af haven, ender man ved denne sø.
Der var rigtig meget at se på og det tog næsten to timer at gå rundt, før vi havde set det hele. Alice gik med rundt og fortalte om træerne og om mange planter. Hun er god til de latinske navne og husker dem rigtig godt.
En meget flot clematis.
Vi var heldige med vejret.Da vi havde set færdigt drog vi videre hjem til Bente, hvor vi fik en god frokost. Her fik jeg set deres pavillon og Bentes pelargonier.
Hunha en del dværgpelargonier og miniatyrer.
Pavillonen er placeret ret højt oppe og der var en fantastisk udsigt udover markerne.
Rundt om pavillonen er de i fuld gang med at lave stenbed. Det så rigtig godt ud.
Der var allerede en del fine planter i stenbeddet.Igen var vi heldige med vejret. Mens vi spiste frokost regnede det, men det holdt op da vi kom ud.Kl. 13.30 skulle vi besøge den tredje have, som var en parcelhushave inde i Tårs. Den viser jeg en anden dag.
Det var rigtig spændende at være på tur og dejligt at haveejerne gik med rundt og fortalte om tilblivelsen af deres have.I den kommende weekend skal jeg ud at se haver igen. Jeg glæder mig.
↧
August 11, 2016, 12:37 pm
Tre haver besøgte vi i søndags. Her kommer billeder af den tredje og sidste have.Det, der inspirerede mig i denne have, var alt det stedsegrønne, de havde fundet plads til. Det var en lille parcelhushave med en stor variation af planter.
Allerede inden man kom rigtigt ind i haven, blev nysgerrigheden vakt. Der var flere bonsai-træer med krogede, tykke stammer og træet var ikke mere end ca. 30 cm højt. Yderst til højre er det et tempeltræ, det var jeg noget overrasket over, at det kunne lade sig gøre.
Et sjovt indslag på muren. Om vinteren er den helt rød af bær. Fuglene spiser ikke bærene fordi de ikke kan sætte sig nogen steder her.
En silkefyr, som blev klippet. Faktisk blev alle de stedsegrønne vækster klippet for at de ikke skulle blive for store. Sådan en silkefyr kunne jeg godt tænke mig.Jeg fik et godt tip af haveejerne: Man kan sagtens plante stedsegrønt i staudebedene og det er en god idé at plante dem lidt i siden, så ser det spændende ud og de falder godt ind i bedet.
Her er det en lærk, som er klippet helt ind og placeret ved en rød montbretia, som stod som en solitær plante.
Liljerne var store og mindst lige så høje som os mennesker.
Selvom haven ikke var stor og den var tæt beplantet, var der også plads til en mammutblad, som havde frugter.
Det var imponerende at se alle de forskellige former, de stedsegrønne var klippet i.
Der var også rhododendron.
Flere steder var der plantet i disse kar af beton, som de selv havde lavet. Det passede rigtig godt ind med stenene, som omkransede flere af bedene rundt omkring.
Denne floks var brogetbladet.
Her er endnu et lille tempeltræ. Man må sige, at de var plantesamlere og de fortalte da også, at de går efter sjældne og lidt anderledes planter.
En kalla med frugt. Desværre kan jeg ikke huske, hvad den hed, men den er jo speciel med de blade.
En flot hortensia.
Endnu en bonsai.
Der var så meget at se på, så jeg i første omgang slet ikke opdagede, at der var denne fine pavillon.
Jeg fik vist ikke nævnt, at haven ligger i Tårs i Vendsyssel.Det var en rigtig god dag vi fik og dagen blev afsluttet i den lokale planteskole, "Landlyst", hvor vi fik handlet en lille smule lige inden lukketid.
↧
August 15, 2016, 11:43 am
Velkommen til åben have på torsdag.Den 18.august kl. 19-21 er min have åben for sidste gang i år. Jeg byder på en forfriskning i orangeriet og håber mange har lyst til at kigge forbi.
Haven står i fuldt flor nu og roserne er ved at remontere. Dværgsolsikkerne er så fine. De er plantet i krukker i det gule dahliabed.
Min have er mest en krukkehave med opformerede planter i orangeriet. Her er det Pelargonium Zonale som er stiklingeformeret.
I orangeriet har jeg ca. 100 forskellige pelargonier i vindueskarmene.
Der er mange dahlier i krukkerne også.
Ampelpileurt har jeg sået af frø, jeg har købt i USA. Den selvsår sig gerne, og er nogenlunde hårdfør. Jeg samler frø ind hvert år og sår dem i foråret. Jeg har også overvintret et par stykker i orangeriet, men da de kom ud i næste sæson, var de noget ranglet og ikke nær så flotte som dem, jeg havde sået.
Klatreløvemund er også sået i foråret og plantet i en krukke med stativ. Den er nem at frøformere og når den bliver plantet ud, skal den lige have lidt tid til at komme igang.
Nøkkerose i blomst.
Den har nogle flotte blade.
Roserne er ved at være i gang igen.
Høstfloksene er godt igang. Denne dufter.
Min have er lille - godt og vel 500 kvadratmeter og entréen er gratis.Måske ses vi?
↧
↧
August 17, 2016, 10:58 am
Hjælpemidler, der er gode til havearbejde.Et sponsoreret indlæg, som handler om, hvad der gør mit havearbejde mere behageligt. I min have har jeg ca.130 krukker, som jeg fylder med jord og planter hvert forår. Om efteråret tømmer jeg dem igen. Det er en god idé at have slidstærkt arbejdstøj på og tøj, som tåler at blive godt beskidt. Jeg har to par havebukser og to fleecetrøjer, som er ret gode. Hos Engelbert-Strauss er der et stort udvalg af arbejdstøj. Jeg skal snart have et par nye bukser og kunne godt tænke mig disse som udover at være slidstærke også har mange gode lommer til redskaber.
Mine redskaber består af en god saks, en håndkultivator, håndrive og så et mælkebøttejern, som jeg bruger til at rense mellem fliserne med. Saksen er nu 7 år gammel, så den har gjort det godt. HER kan man finde gode sakse. Jeg ved faktisk ikke hvad en god pris er på en god saks, men det er nok en god idé at købe kvalitet!
Jeg er også meget ude i haven i det sene efterår, hvor haven bliver gjort vinterklar og mange krukker skal tømmes. Jeg synes, det er et problem at finde tøj og handsker, der er varme nok, men hos Engelbert-Strauss kan man finde gode handsker her og termobukser her De har også et udvalg af regnbukser herSidste år fik jeg en rosen-kultivator med langt skaft fra Silvan og det var nærmest som at få en helt ny haveoplevelse, når jeg skulle luge i staudebedene. Mine bede er tæt beplantet, så jeg havde i flere år forsøgt at fjerne ukrudt med min håndrive og det tog enormt lang tid. Med den nye kultivator, som kun har to tænger og er smal, så kommer jeg fint rundt om planterne og jeg bliver meget hurtigere færdig med at luge. Det var en stor fornøjelse første gang, den kom i brug!
![]()
Når jeg "arbejder" i mit orangeri vil jeg gerne skåne mit tøj. Jeg sår og prikler samt stiklingeformerer mange planter og det sviner godt med vand og jord. Sidste år fik jeg et rigtig godt plantebord at stå ved, og så ønskede jeg mig længe et forklæde, som skulle dække både brystkassen og lårene. Jeg tørrer al jord og vand på hænderne af i et forklæde, som jeg fik at min svigermor et år i julegave. Jeg kunne godt bruge et til, til at skifte med og fandt dette her som er et rigtigt gartnerforklæde til en god pris hos www.engelbert-strauss.dkEfter min oplevelse med den nye rosen-kultivator, tænker jeg, at man også kan gøre andre ting nemmere for sig selv. Men det skal ikke kun være nemmere, det skal også være med redskaber og tøj, der gør det behageligt.
Med denne våde sommer vi har haft i år, har det været nødvendigt at klæde sig godt på, når jeg skulle ud i haven. Det har også været nødvendigt med en del skiftetøj og det gamle tøj jeg har gemt som arbejdstøj har været fundet frem. Jeg synes ikke, det er vigtigt, hvordan jeg ser ud, når jeg går i haven, men min mand har gjort lidt godmodige indvendinger og frarådet mig at vise mig udenfor matriklen i noget af mit tøj:) Det gamle tøj fungerer heller ikke så godt som mine havebukser og fleecetrøjer, så jeg ønsker mig noget ordentligt arbejdstøj!
I sidste uge var jeg i haven når jeg kom hjem fra arbejde og til det blev mørkt. Vejret var forfærdelig dårligt, men jeg skulle have besøg af Midthimmerlands Havekreds, så haven skulle jo tage sig godt ud. Nu er det godt at tænke på, at alt er luget i bund, kanterne er klippet og alle visne blomster er fjernet.
Nu håber jeg virkelig, at det gode vejr kommer tilbage, for så vil jeg bare rigtig gerne gå derude og nyde det hele efter al det arbejde.I morgen skal jeg holde åben have. Adressen er Venøvej 10, Nørresundby. Jeg håber mange kigger forbi. Nu er sommeren her. De har da vist også lovet lidt bedre vejr i næste uge!
↧
August 19, 2016, 11:50 am
En hyggelig aften.I går aftes kom der 9 personer tll åben have. Det var OK. Sidste gang var der dobbelt så mange. Vejret klarede op og der blev faktisk rigtig dejligt solskinsvejr. Det var en glæde at få lov at fortælle om min have og planterne. Der kom nogle bestillinger på frø og planter, og nogle fik lidt med sig hjem:)
Det er et dejligt vejr igen i dag og jeg kom til at tænke på, at jeg vist ikke har vist oversigtsbilleder af haven i denne sæson.
Jeg er så glad for denne lille vogn!
Det er forskellige ting, gæsterne ligger mærke til og det er ret sjovt at opleve. I aftes var der nogle, der var meget interesseret i mine lammeører, så de fik plantens navn med hjem.Der var andre, der kunne lide sommerblomsten Timeviser. Og så blev en Astilbe og nogle stjerneskærme undersøgt nøjere.
Vi fik også en snak om solhattene.
Det meste, jeg har, er i krukker og det tog sig ret pænt ud, synes jeg.
De to lerpotter er med en næsten hårdfør hawaiblomst, som skulle få røde blomster. Der er ikke nogen på vej endnu og jeg tror, de har stået for udsat. Jeg tror ikke, de bryder sig om al den blæst, vi har haft. De kommer ind i orangeriet, når sæsonen takker af.
En nok lidt urealistisk drøm er at kunne udvide haven til det dobbelte, men der er naboer på alle sider, så det kan ikke lade sig gøre. Anders foreslår tit, at jeg skal leje marken nede for enden af vejen, for så kan jeg rigtig slå mig løs. Det kunne måske være en mulighed, men det kniber med tiden allerede nu med at nå det hele, så derfor er den plan også lidt urealistisk - men måske en dag?
Det er så dejligt, at der er weekend nu, jeg har knoklet på arbejde i denne uge og været alene på kontoret her i ferietiden. Der skal ske ting og sager i orangeriet i weekenden og jeg glæder mig meget! Jeg vender tilbage med hvad det er:)
Citrustræerne har så mange frugter nu. Det er jeg noget stolt af.
Så derfor vil jeg lige vise et par nærbilleder. Her er det appelsintræet.
Pomelo-træet har to nye frugter. Det opdagede jeg i går. Jeg havde kun set, at der var én:)
Citrontræet bærer også pænt med frugter.Nu håber jeg bare, at vejret holder hele weekenden. Mon der er nogen, der skal se håndbold i nat? Rigtig god aften.
↧
Pressemeddelelse i lokalavisen.I onsdags var der en artikel om mine foredrag og workshops i Midtvest avisen i Aalborg. Den er skrevet af en kommunikationskonsulent fra Fokus Folkeoplysning.
Den er skrevet på baggrund af hvor godt det gik i forårssæsonen, hvor alle foredragene var udsolgte. Nu starter efterårssæsonen op og tilmeldingerne er begyndt at komme ind, men der er stadig ledige pladser. Så hvis I har lyst til at være med, kan I nå det endnu. Der er tre workshops, hvor jeg viser, hvordan man sår og stiklingeformerer samt deler stauder og bagefter skal I selv prøve. Alle materialer, frø og planter bliver udleveret og man får det med sig hjem, som man har lavet.Der er også to foredrag. Et om orangeri i haven fra idé til færdig projekt og så et om hvad der sker i haven om vinteren og med et bud på de opgaver der om vinteren.
Jeg glæder mig meget til at byde velkommen og komme i gang.
↧
August 24, 2016, 11:09 am
Nu er roserne ved at være igang igen!Jeg har været på Gug Planteskole og i Plantorama for at købe gammeldags potteplanter. Meningen er, at de skal plantes i de syltekrukker, jeg købte i ferien og skal være i orangeriet.
Ukendt rose, men jeg er meget glad for den.
Mini-rosen Gemma, som jeg har i staudebedet to steder.
Brother Cadfael næsten udsprunget.
Her er den mere udsprunget.
Ukendt Austinrose. De har 12 år på bagen og er lige blomsterrige hvert år.
James Galway har mange knopper.
I mandags var jeg hjemme hos Villy og Lisbeth og lånte denne bog. Den glæder jeg mig til at læse. Jeg har nemlig fået den idé, at syltekrukkerne i orangeriet skal beplantes med gammeldags stueplanter.
Jeg købte fire stueplanter. Nogle at syltekrukkerne skal også bruges til et par stykker af mine duftpelargonier. Planterne er endnu ikke plantet over i syltekrukkerne. Den til højre er en rød flamingoblomst, til venstre elefantøre. Til højre i midten husker jeg ikke hvad hedder. Der var kun dens latinske navn på etiketten. Det samme gør sig gældende for den, man lige kan skimte bag Elefantører.Nu er det meningen, at jeg skal arrangere disse planter sammen med citrustræerne, når de skal ind. Så skal jeg have to hjørner i orangeriet med disse sammensætninger. Måske skal jeg pynte op med nogle gamle æblekasser også. Dem har jeg nemlig nogle stykker af.
En husfred på tallerkenrækken.
Jeg er ikke bekymret for vintertemperaturen i orangeriet, da vi nemlig har bestilt en varmepumpe, som skal supplere pilleovnen. Årsagen er, at når der er frost udenfor, varmer pilleovnen kun op til ca. 15-18 grader. Den kan ikke komme højere op, så derfor har der kun været varme til planterne. Det har jeg været virkelig glad for, men nu kunne vi godt tænke os at opholde os noget mere derude om vinteren. Det bliver nok ikke hver dag, men nok mest i weekenderne. Så vi vil godt kunne varme det noget mere op, så vi kan drikke vores morgenkaffe derude. Og lige sådan er det også en god oplevelse at være derude, når haven er dækket med sne.
Kombinationen gammeldags stueplanter og middelhavstræer synes jeg er spændende. Det var også sjovt at kigge efter de gammeldags planter på planteskolen og i Plantorama. Der dukker mange minder op fra barndommen, hvor man havde disse planter. Det er nok lidt nostalgisk, men det gør mig ikke noget:)
↧
↧
August 27, 2016, 11:58 am
Floks, dahlier og sommerblomster.Jeg blev så glad i dag, da jeg gik en runde i haven, for de floks, jeg stklingeformerede og roddelte på et kursus for et par år siden, er nu blevet til fine planter og de er kommet godt op i det tætbeplantede staudebed.
Denne floks er købt hos Staudemarken Den er flot lyserød.
Her er en floks mellem høstanemonerne. De ligner hinanden i farven. Denne floks er stiklingeformeret eller roddelt - jeg husker det ikke helt!Roddeling foregik ved at jeg fik en klump rødder med en lille smule grøn stængel og den stod i en potte hele efteråret og vinteren og kom fint op til foråret året efter. Derefter blev den plantet ud i beddet. Sidste år var den meget lille og jeg troede faktisk ikke den kunne klare konkurrencen fra de andre planter omkring, men så er den kommet så fint!
Her ved siden af hjortetrøsten har jeg også plantet en floks, som er hjemmelavet. Det er den mørkelyserøde halve blomst nederst i højre hjørne.
Her er det en mørk floks med mørke blade, som jeg har haft i beddet, lige siden det blev lavet. Den dufter og er meget blomsterrig.
Indianermynte, den har jeg flere steder i krukker og nu skal jeg vist snart høste frø.
Her er de i krukkebeddet ved gavlen. Den bliver ret høj.
Dahlier i det samme bed.
Gammeldags mamelukærme. Bagved står der en dværgsyren i en kæmpekrukke. Den har fået efterårsløv. Måske skulle jeg forsøge at skifte jord i den til næste år.
Dobbelt cosmos har jeg i to krukker.
Duehoved i staudebeddet.
Flere duehoveder.
Dahlierne sætter stadig mange knopper.
Citrongule dahlier.
Denne har jeg fået at vide, hedder Auroras Kiss. Den er flot mørk.
Her er en anden mørk.
Denne græs bliver meget stor og jeg glæder mig til at den kommer til at fylde noget mere.
Øjeblomst.
På plantebordet har jeg en lys heuchera, en heucharella, to ampelpileurt, en pletter i luften og to showaurikler.
En hvid Sankthans urt.
Flere af stauderne har sat frø, så jeg er i fuld gang med at samle ind. De skal bruges til de workshops jeg skal holde her i efteråret, hvor vi skal så, stiklingeformere og dele stauder.Man kan se nærmere HERI dag har jeg været til Plantebyttedag hos Lone i Komdrup. Hendes have er så flot og frodig. Vejret var godt og vi fik mange gode plante-snakke. Så det har været en god dag i dag.
↧
På en regnvejrsdag i venten på bedre vejr,vil jeg på opfordring af Eliane fortælle lidt om mine middelhavstræer og hvordan jeg gør.Jeg har et citrontræ, et appelsintræ, limetræ,et pomelotræ, et oliventræ og to stue-appelsiner.
Appelsintræet er en Citrus Sinensis. Det danner en fin rund krone, hvis man ikke beskærer det. Det er meget begynder venligt og kræver ikke meget. Jeg sætter det ud i haven i maj måned og dér står det indtil den første nattefrost i efteråret. Det kan godt lide regnvejr og bliver overbruset af regnen. Det skal også helst vandes med regnvand, da det ikke kan lide kalk.
![]()
Lige nu er der rigtig mange små grønne appelsiner på, som er kommet her i sommerperioden. Træet blomstrer i april samtidig med at der er frugter på. Jeg har plantet det i citrusjord - eller som det også kaldes middelhavsjord. Det indeholder de stoffer, som træet skal bruge for at sætte frugt, blandt andet mangan og jern. Jeg gøder også med flydende citrusgødning fra slut marts til midt august, hver 3.gang jeg vander. Nogle bruger flydende gødning hver gang de vander. Det gjorde jeg også sidste år. der kom ikke nær så mange appelsiner på og dem, der var modnet til plukning her i sommer, var ret tørre i det og kunne nærmest ikke spises. I år har jeg gødet mere sparsomt og så må jeg se, om det gør en forskel, da frugterne forrige år var spiselige, hvor jeg også kun gødede hver 3.gang.
![]()
![]()
Stue-appelsinerne, citrus Calamandina, kan ikke spises rå, men kan syltes. Det har jeg prøvet - jeg lavede appelsinmarmelade, og det smagte godt. De kan klare at stå i en vindueskarm i huset hele året rundt. Mine står i orangeriet om vinteren og bliver sat udenfor samtidig med de andre citrustræer. De kan blive til træer på 1,5 meters højde. Lige nu er de kun ca. 30-40 cm høje og er nærmest små buske.
Citrontræet sætter også mange frugter. Frugterne, der blev dannet sidste år og plukket i foråret og forsommeren har også været lidt mere tørre, så nu, hvor jeg kun har gødet ved hver 3.vanding, er jeg spændt på, om det gør en forskel. Jeg har lært, at hvis planter får for meget gødning, sætter det mest blade og det går udover blomstring. Måske er det det, der er sket.Jeg vil lige nævne, at middelhavstræer trives i sur jord, fordi den lave H-værdi gør det lettere for træet at optage jern og mangan.
Jeg skifter jord hvertandet år, det er mest fordi, jeg gerne vil have, at træerne skal nå en højde på et par meter og få en bred stamme. Når det står i en krukke, får det jo kun en hvis mængde næring, så derfor tror jeg, det er godt, at skifte jorden rimeligt ofte. Jeg har haft træerne i 4 år og har fra starten plantet dem i ret store krukker. Jeg har tænkt, at de skulle blive i disse krukker, men hvis rodnettet fylder det hele, vil jeg skifte til større krukker.
Pomelotræet har jeg købt i år. Det vokser naturligt i Kina, men jeg har tænkt mig at behandle det på samme måde, som de andre citrustræer. Da jeg fik det i forsommeren, var der to store frugter på, som var saftige og gode, men lidt sure fordi jeg nok plukkede dem for tidligt. Nu har det sat to frugter igen, så det er jo spændende.Jeg har plantet det i en stor krukke i citrusjord og det er vokset godt her i sommer. Det kan blive et meget stort træ, så jeg vil tro, det kommer til at kræve en kæmpekrukke på et tidspunkt.Men det er med citrustræer ligesom med andre planter, at det kun kan udvikle sig til en størrelse alt efter plads og næring. Så holder jeg det i en bestemt størrelse krukke, så udvikler det sig kun til en størrelse, som det kan overleve på.
Jeg har også et lime træ - Lima Verde - det er langsomtvoksende og det laveste træ af citrustræerne. Frugterne er spændstige og saftige og har været dette lige siden jeg fik det for 4 år siden. Så det er nok det træ, hvor frugterne har levet mest op til forventningerne.Det får samme behandling som de øvrige træer.
Det gælder for alle træerne, at frugterne, når de er modne og saftige, har en stærk citrusduft og en virkelig god smag. Så de lever fuldt ud op til de frugter, vi køber i supermarkederne. Jeg håber mit appelsintræ og citrontræ får saftige frugter igen.
Hvis man har lyst til at lave en god citrusmarmelade, kan jeg henvise til en opskrift jeg har under fanen "Marmelade". Den er med vanilje og virkelig god.
↧
August 31, 2016, 12:58 pm
En fantastisk dag.Jeg kunne næsten ikke komme ind her til aften, men pludseligt blev det mørkt og så blev jeg nødt til at gå ind. Det har været varmt og næsten vindstille og jeg havde fri fra arbejde i dag. Der kom nemlig en installatør og satte vores varmepumpe op i orangeriet.
Gulvet i orangeriet blev vasket i dag. Nogle gange om året bliver det meget grundigt, hvor jeg ligger på knæ og kommer ind i alle hjørner. Sådan en dag var det i dag. Nu har jeg plantet alle syltekrukkerne til pånær tre.
De fylder ikke meget i de to hjørner i hver sin ende, men det kommer det til, når citrustræerne kommer ind og de store duftpelargonier.
Jeg har vasket en af mine gamle æblekasser, som nu er fyldt med showaurikler. Stueplanterne skulle gerne være af den gammeldags slags og jeg kan da også huske, at vi havde nogle af dem i min barndom.
Jeg har to chiliplanter, som har mange frugter. De bliver røde og er ikke så stærke. Vi får madkasse hveranden uge fra Årstiderne og jeg har taget frø fra nogle gode chili, vi fik deri engang. Jeg tog også en gang tomatfrø og nu har jeg sået de tomater de sidste 5-6 år. Det er da lidt sjovt.
Her er vores varmepumpe, som er placeret over trappehylden med pelargoniestiklinger. Nu kan vi spise i orangeriet og drikke morgenkaffe året rundt, hvis vi har lyst til det. Pilleovnen er stadig den primære opvarmingskilde og skal holde rummet frostfrit til vinter. varmepumpen skal lige give de sidste grader, det bliver nok mest i weekenderne, den kommer til at køre. Der er også en udvendig del, som står i hjørnet ved huset og orangeriet. Citrustræerne står foran, så man ser den nærmest ikke.
De gule solhatte er bare så fine lige nu. De er plantet i en zinkspand og deri har de stået de sidste to år. Jeg skiftede jorden ud i foråret og den er groet godt.
De citrongule dahlier er bare så fine lige nu.
Dette er en duftende akeleje, jeg har købt på plantemarked.
Da Midthimmerlands Havekreds var på besøg, fik jeg foræret en fjerbusk. Den er plantet i skyggebedet, hvilket den skulle kunne tåle.
Dette er en mor og barn, som jeg har købt for 5 kroner. Såvidt jeg har forstået, er den i familie med Heuchera. Den har jeg sat på plantebordet ude i haven.
På bordet står der også to Heuchera og to ampelpileurt sammen med en gammel tekedel. Jeg skal da vist lige have tørret bordet af:)
På plantemarkedet i Komdrup købte jeg 3 cement græskar for 15 kroner stykket og to kogler for 25 kr. stykket. Jeg har også fået foræret nogle pyntegræskar, så jeg skal snart i gang med at pynte haven op!Her til aften har jeg lavet stiklinger af tæppepileurt. Desværre lykkedes jeg ikke med stiklinger af jasminbusken. De visnede helt ned, selvom jorden blev holdt fugtig. Nu håber jeg på mere succes med pileurten. I morgen vil jeg prøve at så Heuchera.Det har været en rigtig god fridag!
↧