Quantcast
Channel: Birgitte på nettet
Viewing all 619 articles
Browse latest View live

Pink og purpur

$
0
0
To kontraster, der spiller op mod hinanden.
Dette krukkebed består hovedsageligt at dahlier.


De har det rigtig fint.


Denne pink er kæmpestor som en frokosttallerken.


De purpur er også blomsterrige.


Kannaen er endelig kommet i blomst. Den har mørkt løv og meget store blade.


En anden purpur dahlia, som er lidt pom pom agtig.


Rød rævehale, som jeg har sået i april.


Der er også heuchera med mørkt løv. Til højre er der sort kornblomst, som er ved at være afblomstret. Den skal jeg samle frø ind af.


Pink mormorpelargonier, som stammer fra hendes veranda. Planterne går tilbage til min oldemors tid og vi har igennem generationer lavet stiklinger. De har stor værdi for mig.

Det har regnet rigtig meget i går og i dag, så jeg har endnu ikke slået græs. Det SKAL lykkes i morgen. Det er det eneste jeg mangler inden åben have på torsdag.
I morgen eftermiddag skal jeg på en spændende udflugt til Bindslev, hvor jeg skal købe en "ting" til haven. Mere herom følger.

En gammel trækvogn

$
0
0
..som muligvis har været brugt til kul.
Det kneb med at have den i bilen, men så tog vi hjulene af, så gik det lige. Min veninde og jeg skulle køre ca. 70-80 km efter den, så jeg VILLE have den med hjem i eftermiddag. Jeg fandt den i Gul og Gratis og min veninde var så sød at være chauffør og stille bil til rådighed, da den skulle afhentes ved køb.


Nu står den i min have og jeg er SÅ glad for den. Jeg vil plante lyserød storkenæb i den i store potter.


Jeg har allerede storkenæben, den skal deles og pottes op til foråret. 

Remonterende roser.

$
0
0
Nu er roserne for alvor i gang med 2.blomstring.
Det var dejligt at komme hjem fra København og opdage, at der var knopper og blomster på ny i roserne.


James Galway på vej med både nye grene og knopper. Jeg måtte klippe den helt ned midt i juli måned, da den var væltet i blæsten og knækket. Jeg er noget imponeret over, at den er så godt igang!


Her er flere knopper. 


Her er det Geoff Hamilton. Jeg har så vidt muligt klippet visne blomsterhoveder af så snart de var visnet.


En potterose, som Anders fik i fødselsdagsgave og som jeg nu passer, er også godt igang igen.


En ukendt rose, som jeg er meget glad for, den er meget lille og vokser langsomt, så jeg blev overrasket over, at se en blomst og der er også en knop!


Rosen Gemma har blomstret uafbrudt siden starten af juli.


Ukendt David Austinrose, som har blomstret siden ultimo juni. Den er meget rigtblomstrende. Jeg har 8 planter af den og de blomstrer alle endnu.


Heritage har også blomstret hele tiden, nu ser det ud til, at der kommer en rimelig mængde nye blomster, de er dog bare noget lysere i farven end ved den første blomstring.


Rosen Gerbe kan også endnu, den sætter ganske få knopper hele tiden.


Her ser man den tættere på. Den har en flot farve.:)

Jeg startede i marts måned med at give allesammen komposteret kogødning. En pose med 40 liter til 3-5 roser.
Siden april har jeg gødet med organisk rosengødning hver måned og de skal have en sidste gang én af dagene. De er også ret vandkrævende, men det har ikke været svært i år!
Jeg håber, de blomstrer hele september, for efteråret kan hurtigt nok komme.

Ude-pelargonier.

$
0
0
Duftpelargonier og de kongelige pelargonier.
Mormor-pelargonierne kan også være med i selskabet!
Især duftpelargonier trives godt ude, både i regn og blæst. Faktisk trives de så godt, at de er blevet til hele buske på over 1 meter.


Denne duftpelargonie er meget blomsterrig med lilla blomster, men det er ikke for blomsternes skyld, at man har den. Det er bladene. Navnet på denne er ukendt, men den er fra Egeskov Slot og dufter af egeblade.


Her ser man den tæt på, som man kan se, ser den sund ud og der er stort set ingen gule blade.


Her er en anden i samme bed. Som man kan se, er den næsten lige så høj som vandtønden. Denne er knap så blomsterrig, men får også lilla blomster. Den minder i løvet om Graveolens (eller Dr.Vesterlund), men den dufter anderledes. Jeg har desværre heller ikke navnet på denne.


Det bliver spændende at se, om de kan være på deres vante pladser, når de skal ind igen. Det er ikke kun i højden, de er vokset, det er også i bredden.


Denne er pelargonien Graveolens (Eller Dr.Vesterlund) Det er den, som man havde i gamle dage og kaldte den for fiseplanten, fordi den spredte en frisk duft ud i stuen, når man rørte ved den og derved dækkende den over fiselugten i stuen. Navnet Dr.Vesterlund har den fået, fordi det siges, at den har en betændelsesopløsende effekt. Hvis man har ørebetændelse, kan man stikke et blad i øret og så skulle ørepinen forsvinde!
I morgen skal jeg tage en hel del stiklinger fra dem.


På stakittet er der Dr.Ingrid pelargonier. De har klaret sig forbavsende godt både i al regnen og blæsten. Jeg har været om dem og fjernet visne blomster løbende, så nu er der ret mange blomster i hver krukke.


Her står et par stykker på trappen. De har det lidt sværere i regnen end de andre, så når de kommer ind, bliver de klippet ned, så de kan skyde fra bunden på ny.


Kronprinsesse Mary klarer sig også ganske godt. Den er stort set ikke blevet plejet hele sommeren. Jeg har bare fjernet et par visne blade og blomster i ny og næ.


Mormor-pelargonierne kan også stå ude. Disse står dog lidt under udhænget, så de er beskyttet. Det er stiklinger efter stiklinger fra min oldemors tid og mine planter er stiklinger fra min mormor. Disse er pink og passer godt til det purpur- og pinkfarvede bed. Jeg har også nogle mormor-pelargonier, som er laksefarvede.
Zonalepelargonierne, som de kongelige og mormor-p. er ikke så glade for regn og blæst normalt, så man skal nok prøve sig lidt frem. Dufterne derimod er gode at have ude.

Stiklinger og frøindsamling.

$
0
0
Ca.100 pelargoniestiklinger og frøindsamling igang.
Nu er trappehylden næsten fyldt op med stiklinger. Udover pelargonier har jeg også lavet stiklinger af krydderurten Cubansk Oregano. Den er rigtig god at hakke i frikadellefars eller i gryderetter.


De fleste er forskellige duftpelargonie-stiklinger.


De skal bruges til foredrag i oktober.


Cubansk Oregano skal også bruges til foredrag. Jeg vil også prøve med lakrids tagetes og chokolademynte.


Jeg gik ude en times tid her til aften og samlede frø. Vejret var helt fantastisk. Frøene opbevarer jeg i kaffefiltre og de første 3-4 dage i stuetemperatur, hvor der også er tørt, så den værste fugt i frøene forsvinder. Derefter kommer de i køleskab. Jeg plejer at lægge dem i tætsluttede bøtter med det samme i køleskabet, men i foråret viste det sig, at nogle var rådnet. Jeg tror, de var for fugtige, da de blev sat ind!

De næste par uger skal jeg bruge noget tid på at lave frøposer og i år bliver sortimentet lidt anderledes, da jeg har mange planter for første gang i haven i år. Planter, som er sået i foråret! Frøene er til salg ved foredragene.

Article 0

$
0
0
Træer i haven.
Selvom haven er lille, har jeg dog en del træer. Dem tog jeg billeder af ud og ind mellem bygerne i dag. Her kommer deres historie.


Troldepil, som jeg købte som en lille stikling på 20 cm for en 10'er. Nu er træet 3 år gammelt og er plantet i en murerbalje. Det vil gerne sætte rodskud og det forhindrer jeg, når det er plantet i baljen.


Oliventræet købte jeg for 7-8 år siden. Det var før vi fik vores orangeri. Det overvintrede i udhuset, som er frostfrit, men der var ikke så meget lys. Nu er det blevet ret højt men også noget mindre tæt. Det er også plantet i en murerbalje, som går det lettere at transportere frem og tilbage til orangeriet.


Det lille brogetbladede træ, som er en pil, har jeg også haf i en 7-8 år. Det er aldrig blevet hverken højere eller bredere igennem årene. Det står i en krukke og har fået skiftet jord tre gange i løbet af de år.


Citrustræerne, en citron, en appelsin, en lime og to små stueappelsiner, fik jeg, da orangeriet var færdigbygget for over 3 år siden. De har allerede givet en hel del frugt, som smager godt. Jeg måtte bare have disse træer, da orangeriet var færdigbygget. De får ny citrusjord hvertandet eller hvert år.


Kirsebærtræet er 6 år gammelt og det blev fragtet hjem fra planteskolen i en meget lille bil, hvor det lå henover sæderne. Nu er det vokset ret godt og for første gang i år, var der så mange kirsebær, at vi kunne plukke ad flere omgange. De andre år har der kun været få bær, som blev spist af solsortene.


Eucalyptustræet fik jeg foræret for to år siden. Det overvintrer også i orangeriet og er også plantet i en murerbalje. Det kunne være sjovt, hvis der en dag kom blomster i det. I bunden af baljen er der sået lyserød hør, som er ved at være færdig for i år. Kameraet var vist ikke rigtig indstillet - det er beklageligt. Træet er noget mørkere gråt i virkeligheden.


Pæretræet er 10 år gammelt og udviklede sig til et hængetræ. Jeg valgte at opstamme det og det hjalp godt på væksten. Det bærer kun ganske få pærer, men de er til gengæld rigtig gode.


Der sneg sig lige et billede ind med trækvognen foran hjortetrøsten.


Fyrretræet kræver en stor krukke, så derfor er det også plantet i en murerbalje. Træet har jeg fragtet hjem på cykel fra planteskolen - en tur på 12 km. Det gik fint, man kan meget med store elastikker. Det er 3 år siden og det er faktisk vokset ret godt. Der har endnu ikke været kogler på det.


Æbletræet er nyt, det købte jeg sidste år. Det er et lavt træ, der vokser langsomt. Der er 5 æbler på det i år. Jeg håber det bliver et fint gammelt kroget træ en dag!


Dette lille æbletræ er 10 år gammelt og har været slemt frostskadet for 4 år siden, som satte det noget i stå. Det skal dog have en chance til at blive bare et lille træ. I år er der ingen æbler på det.


Blommetræet er 11 år gammelt. Det fik vi i indflytningsgave. Det har jeg klippet i for en 3-4 år siden, men fornylig lærte jeg, at man helst ikke skal klippe i blommetræer. Jeg ved ikke, hvad der er mest rigtigt, men jeg vil ikke klippe i det igen, da det satte mange vandris sidste gang.


Hængepilen var i haven, da vi købte huset, som noget af det eneste. Efter et par år flyttede jeg det hertil, da jeg skulle lave det store trekantede staudebed. Det trives rigtig godt og bliver klippet forneden hver sommer.

For nogle uger siden købte jeg en lille stikling af et tempeltræ til en 20'er, det skal plantes i en stor krukke og så håber jeg, det klarer vinteren. Når det forhåbentlig er vokset lidt mere til, skal det plantes ud i haven.
Jeg synes, træerne giver haven karakter og højde, og jeg blev faktisk lidt overrasket over, jeg havde så forholdsvist mange til denne lille have.


Det sidste træ ankommet i haven er faktisk en opstammet busk, duftende snebold. Den har været lidt længe om at finde sig til rette, men nu begynder den at sætte flere grene og blade. Den glæder jeg mig til at se, når det bliver forår igen, så skulle den nemlig gerne blomstre!

Med pelargonieklubben i Lille Vildmose Centret.

$
0
0
Mosens dag.
I dag var vejret heldigvis med os, da vi skulle stå med en stand. Udover en ny pelargonie fik jeg andre spændende ting med hjem.


Denne dørkrans, synes jeg, var rigtig fin.
Om et par uger skal haven for alvor efterårspyntes og jeg er så småt ved at finde ud af, hvad jeg skal bruge.


Disse store Nobolis kogler købte jeg også - 3 for 20 kroner. Dem vil jeg bruge i nogle dekorationer, både til efterår og til jul. Jeg skal jo holde julehave for Pelargonieklubben Nordjylland og forsøger at være lidt kreativ - jeg har nogle idéer, som ikke skal røbes endnu!


Et medlem i pelargonieklubben forærede mig en hel pose med pyntegræskar. De skal også bruges i nogle dekorationer. Jeg blev meget glad for dem.


Udover rengøring i går, fik jeg også begyndt på frøpose-produktionen. Det foregik foran fjernsynet.
Da jeg kom hjem fra Mosens dag, kunne jeg se i haven, at nogle krukkeplanter er ved at takke af og nok snart skal tømmes. Herligt at solen kommer i næste uge, for så kan jeg få samlet flere frø ind først.

Haverundtur.

$
0
0
Sensommerhaven.
Sol, varme og ingen blæst. Det er godt nok dejligt, at vi har fået disse skønne sensommerdage, som gør det helt sommerligt at opholde sig i haven.


Græsset er nyslået og kanterne er klippet, så jeg gik en runde med kameraet, inden jeg samlede frø.


Der er mange citroner i år og ikke lige så mange appelsiner. Det plejer at være omvendt. De modnes i løbet af vinteren.


Nogle gange overvejer jeg, om jeg skal fjerne alt græsset og så lave stier og flere bede. Men  jeg går hver gang fra det, fordi jeg faktisk godt kan lide græsplænen og synes, at blomsternes farver er pæne kontraster til det grønne.


Staudebedet er godt plantet til efterhånden og det har betydet, at mange solhatte ikke er kommet op i går. De skal helst have luft og lys omkring sig og ikke får meget konkurrence fra andre planter.


Vi skulle have haft købt en parasol i forsommeren, men fik det ikke gjort. Vi har siddet ude en del og har fint kunne undvære den. Når solen har været fremme, har det været dejligt at få lidt sol i ansigtet.


Planterne i stenbedet er efterhånden ved at gro godt til. I potterne er der lewesia. Dem sætter jeg i drivhuset hele vinteren og vander dem ikke før jeg tager dem ud i haven om foråret. Det har fungeret fint. De kan nemlig ikke så godt tåle for meget væde om vinteren og slet ikke i potter.


I år er mit yndlingsbed dette krukkebed ved gavlen. Det er bygget op med lyserøde og lilla farver, som er mine yndlingsfarver. Jeg er nok også lidt stolt over, at de fleste planter er frøplanter, jeg selv har lavet.


Klatrende løvemund er vokset godt i krukken og op ad stativet. Den er da fin? Det er en sommerblomst, som jeg frøformerer.


Magnoliapinden er blevet voksen.:) Det er nu højere end mig - ca. to meter højt og har sat både sidegrene og knopper. Nu vil jeg ikke længere kalde det for en pind, men kalde det ved dets rette navn, nemlig et magnolietræ! 


Det citrongule dahliakrukkebed bliver ved og ved. I år har jeg ikke haft problemer med lus. Jeg har tænkt på, om det skyldes al den regn vi har haft, eller om det kan være fuglene, for vi har aldrig før haft så mange fugle i haven som i år. 


Pelargonie-glæde

$
0
0
Pelargonierne står fine endnu med mange blomster. Lyset var perfekt til billeder.
Jeg er stoppet med at gøde dem. Det gjorde jeg for ca. 14 dage siden. Jeg tror dog, det varer en måneds tid endnu, før temperaturen falder så meget, at de går i dvale. 


Pelargonium Bontrosai, fik jeg af fru Høneballe, da vi besøgte hendes have i juni. Det er egentlig en Graveolens, som har fået en virus, der gør, at bladene krøller sammen. Det smitter ikke til andre pelargonier. Blomsterne bliver også sammenkrøllede. Mange samlere har denne pelargonie, som der også laves stiklinger af.



I midten er min nye Citronella. Den dufter rigtig godt af citron. Jeg har en opstammet i forvejen. Denne bliver busket.


Pelargonium Fulgidum, som ses allerforrest i billedet, med de grålige blade, er en pelargonie, som forædlerne har taget ind i deres sterile laboratorium for at bruge den kraftige scarlett-røde blomst til nye farver, når de krydser arter og sorter. Den er meget opretvoksende og kan blive ret høj.


Dette er Kathrine med den flotte røde farve. Det var egentlig en plante, jeg købte for to år siden, som var opformeret til en stor plante, der skulle klare sig en sæson. Nogle pelargonier, vælger gartnerierne at fremavle til store planter hurtigt, hvilket gør, at de har sværere ved at klare sig, når sommeren er forbi. Denne har klaret sig fint og jeg har allerede lavet flere stiklinger af den også. Hvis de klarer sig det første år, kan man behandle dem som alle andre flerårige pelargonier.


Frank Headly havde jeg for nogle år siden og kunne så godt lide de laksefarvede blomster. Desværre døde den, men nu har jeg fået en ny, som allerede er vokset godt. Den skal jeg passe godt på.


Jeg har en del brogetbladet pelargonier, som jeg har samlet i den ene vindueskarm.


Én af dem er Westdale Appleblossum, som ses her i midten. Blomsterne ligner æbleblomster, deraf navnet. Jeg har en meget gammel moderplante, som efterhånden er med kroget grene og ikke så mange blomster længere. Derfor har jeg lavet nye stiklinger som denne, som også skal bruges til opformering af flere stiklinger, da de er ret efterspurgte. 


Pelargonium Triste hedder denne, som var den allerførste pelargonie, der kom til Europa i 1400-tallet. Den får gule blomster, der dufter helt vidunderligt om aftenen. Min har blomstret en gang i år. Det er en knold, som holder på vandet. Den kommer fra Afrika fra meget tørre områder.


Dette er pelargonium Inquenans, som også var en af de allerførste pelargonier, der kom til Europa. Ved at krydse P.Triste og P.Inquenans får man pelargonien Kewense. Den har jeg også, men den er ikke i blomst lige nu.


Dette er den lyserøde afdeling.


Her står blandt andet Denise, som er Pelargonieklubben Nordjyllands logoplante. Min plante er en stikling, som jeg fik af klubben i 2012 i anledning af 10 års jubilæet. Den har været lidt længe om at komme igang, men nu er det en fin plante og jeg er næsten sikker på, at jeg kan lave stiklinger til foråret.


Pelargonien Swiss Star er også en del i den lyserøde afdeling. Den får stjerneformet blomster og er tofarvet.


En tredje, som jeg synes, skal fremhæves, er Swanland Pink - en rosenknoppelargonie. Den er da flot?


Dette er den røde afdeling.


Bev Foster er en kaktusblomstrende pelargonie og af en eller anden årsag får min plante to forskellige farver blomster. Bladene er stjerneformet.


Jeg har en del duftpelargonier og den gamle koldrulle er dekoreret med nogle. Her er det fra venstre: Charity, Pepperkaka, Citronella og Dark Lady.


Flamingo er en stjernepelargonie. Den er meget rigtblomstrende og blomstrer også længe.


Disse fire er nyerhvervelser i år. Det er øverst til venstre Petit Blanche, øverst til højre Dragon Breatia, nederst til venstre Showdon og nederst til højre Princess Alexandra. Den er lidt speciel i bladene, som har en hvid tynd kant hele vejen rundt.

Min interesse for pelargonier fik jeg allerede som en stor pige hjemme hos min mormor, som havde pelargonier i sin veranda. Hun lærte mig at lave stiklinger af dem og jeg kan huske, jeg gerne ville have én af hver af alle de farver hun havde. Hun er dog aldrig gået op i navnene på pelargonierne. Det begyndte jeg også først på, da jeg blev meldt ind i Pelargonieklubben Nordjylland. Det er noget sjovere, når man ved, hvad de hedder!

Musik i haven.

$
0
0
En hyggelig dag i haven.
I dag har jeg haft fri fra arbejde og har været i gang hele dagen. Radioen spillede god musik for åbne vinduer og jeg hyggede mig gevaldigt med arbejdet.


Det grå og hvide krukkebed fik en makeover. Bedet er et lille bed og jeg kunne egentlig godt tænke mig at udvide det, eventuelt med gulløvede planter. Måske bliver det sådan næste år. Solhatten er hjemmesået og jeg skal huske at samle frø af den.


Under troldepilen har denne blomst. Jeg kan ikke huske hvad den hedder, men den er en god bunddække. Det var små stiklinger købt hos Odenia. 
Det har været godt vejr hele dagen i dag, Jeg har klippet visne blomster væk og tømt nogle krukker med sommerblomster, der var næsten visnet ned. (Jeg samlede lige frøene ind først).


Rosen James Galway remonterer. Der er mange knopper - jeg håber ikke, det bliver for koldt, men at de når at springe ud.


Geoff Hamilton


The Sheperd. Jeg krydser fingre for lidt varme lidt endnu:)


Gerbe Rose


Heritage - det var svært at fange den med kameraet i blæsten.


Brother Cadfael.


Rød rævehale. Når den går i frø, kan man poppe dem til popkorn. Jeg har dog ikke selv prøvet det.


Kæmpeverbena. Den vækker opsigt, når der er gæster i haven. Her strækker den sig op af skorstenen. Jeg har den i krukker tre steder i haven.


Blåbærbusken er fuld af bær, de er dog ikke modne endnu. På en anden busk har jeg plukket nogle gange. Jeg kommer bærrene på skyr om morgenen. Det smager så godt.


Snart plukkeklare.
De sidste par måneder har jeg lagt min kost om og spiser rigtig meget grønt og frugt for at tabe mig. Jeg skal tabe mig ni kilo og om et halvt kilo er jeg halvvejs. Det er dejligt, at jeg kan hente lidt i haven også.


Hængepelargonierne blev også nurset. Farven er så fin på denne. Den hedder Blå Sybil.


Bristefærdig dahliaknop.


En selvsået stedmoderblomst ved Sct.Hansurten. Jeg kunne ikke nænne at fjerne den.


Indianermynterne har virkelig givet noget til haven i år. De tiltrækker så mange insekter, især bier og humlebier. Jeg kan godt lide, at de ligesom væver sig ind imellem de andre blomster, hvor de stikker op med deres spir. Jeg skal høste rigtig mange frø af dem, men det er for tidligt endnu.


Det lilla og lyserøde krukkebed er det smukkeste bed i haven i år.
Der er ikke så meget fuglefløjt i haven lige i øjeblikket, så i stedet lyttede jeg til musikken fra radioen. Et kort øjeblik fik jeg lyst til at danse mens jeg klippede visne blomster af. Men så tænkte jeg, at det ville være pinligt, hvis nogen opdagede det, så jeg vippede lidt med fødderne i gummistøvlerne i stedet for!

Formiddagsbilleder.

$
0
0
Matrem og græsser med mere.
Anders og jeg har plukket brombær i dag. Vi plukkede ca. et kilo hver. Nu er de i fryseren. Der er en del buske på marken forenden af vejen og der er mange bær i år. Inden vi plukkede bær og inden jeg satte over til blommegrød i formiddags var jeg lige ude med kameraet.


Urten Matrem har jeg under roserne, fordi de holder skadedyr væk. Jeg tror, det er rigtigt for roserne har stået rigtig flotte hele sommeren. Jeg sprøjter ikke i haven på grund af bierne og alle de andre gode insekter. Matrem er nem at frøså og den er også villig til at selvså sig, så nu er jeg ved at udvide antallet til de andre bede med roser.


Den blomstrer hele sommeren lige til frosten og hvis vinteren er mild, står den fint grøn hele vinteren.


Der er kun en blomst i kannaen i år, men den har til gengæld blomstret længe.


Sølvlys med knopper. Den er noget sen i år,, jeg håber, den når at blomstre for den sender en dejlig duft ud i bedet - lidt parfumeagtigt.


Hjortetrøsten bøjer sig i vinden.


Jeg har tre forskellige græsser, dette er en med blå aks. Den skal deles.


Den gule græs er vokset meget lidt. Jeg har haft den i tre år. 


Denne græs har jeg sået i foråret. Jeg har fire planter, der er plantet to og to i gamle æblekasser. Den får røde aks.


Timeviser er jeg rigtig glad for. Sidste år samlede jeg rigtig mange frø og solgte en del. I år får jeg ikke lige så mange frø, men måske til næste år igen.


Gul myntebusk, som jeg vil lave stiklinger af.
Det blev ikke til så meget havearbejde i dag. Jeg fik tømt et par borde og vasket dem rene, så de er klar til lidt efterårspynt. Det glæder jeg mig til at lave. I morgen skal jeg på tur i anledning af Havens dag.

Milbakhaven

$
0
0
På tur nord på med Villy og Lisbeth.
Milbakhaven ligger nord for Brønderslev og havde åben have i anledning af Havens dag i dag. Haven er kendt for dens mange georginer - 2000 knolde er der lagt!




Jeg tror, at alle farver findes dér.


Haven er i mange niveauer og der var mange flotte udsigter.


Der var mange spændende planter og også mange forskellige roser.


Flotte liljer.


Oppefra ligner denne del af haven en hel park.  Den lange række er vin. 
Haven er meget velholdt og det var imponerende når man tænker over hvor stor den er.


Sct.Hans urt stod rigtig flot allesteder.


Flotte solhatte, som havde meget lys og luft omkring sig.


En flot mammutblad. Der var plads til mange store planter og de tog sig allesammen godt ud.


En hemmelig dør, måske er det dér, georgineknoldene overvintrer?


Endnu en flot udsigt.


Det kostede 20 kr i entré og så var der kaffe på kanden. Vi valgte dog at sætte os ind i bilen og køre uden kaffe, da vi var blevet noget kolde. Vejret var ikke det bedste, men i det mindste var der opholdsvejr, mens vi var der. 
Det var en spændende have og jeg er meget glad for, at jeg fik den at se.

Efterårspynt.

$
0
0
Jeg har været ude i marken..
og blandt andet plukket gyldenris til udendørs buketter. Jeg fandt også hyldebærgrene med fine bær på.


I kurven har jeg hyldebærgrene og pyntegræskar. Jeg er så heldig, så jeg har fået foræret en hel posefuld pyntegræskar. I går var vi også på Gug Planteskole og dér købte jeg "lygteplanten", som jeg lige p.t. ikke husker navnet på. Mener den hedder japanske lygter.


På plantebordet en buket med hyldebærgrene og en potte med Heucherella. Vores genbo har en hel del nedfaldsæbler, som jeg vil spørge om jeg kan få. Så skal der være en kurv her med dem også.


Heuchera og gyldenris. Inden længe kan jeg plukke kastanjer på træerne nede for enden af vejen. Måske kunne der være en kurv med dem på dette bord.


På symaskinebordet lavede jeg dette arrangement. Når det bliver lidt tidligere mørkt om et par uger, vil jeg gerne stille et par udendørs stearinlys her også.


Selvom det øsregnede hele eftermiddagen i går, gik jeg ude og lavede mine opstillinger. Jeg glemte fuldstændig at det regnede og pludselig kunne jeg mærke, at jeg var drivvåd. Jeg blev ikke helt færdig. Jeg har stadig nogle idéer, jeg gerne vil have ført ud i livet. Jeg venter dog på bedre vejr!

Farver, roser og duftsnebold.

$
0
0
Hvad farver betyder for mig på denne årstid.
Nu hvor vejret er gråt og blæsende og det bliver tidligt mørkt, lægger jeg ekstra mærke til farverne udenfor. Det er som om, at de træder mere i karakter, når lyset er knap så stærkt.


De gule farver er for mig langtids holdbare. De minder om solen og bringer ekstra optimisme og varme med sig, når vejret er gråt. Mon det kan være rigtigt, at jeg synes, den gule farve er dominerende her om efteråret, der er så meget gult på markerne også. Hvis det er rigtigt, er det så ikke fantastisk, at naturen fremhæver netop denne farve nu, som er solens farve?


Den gule farve er også vigtig hele sommeren. Den tiltrækker i hvert fald mange insekter i vores have.


Nede på marken, dominerer den gule farve nu og jeg har plukket mange gyldenris dér.


Lyserød er min yndlingsfarve i haven. For mig betyder den romantik. Disse dahlia er mere pink i det, som er en kraftfuld farve. Den kombinerer jeg med purpur og sammensætnngen virker utrolig energisk på mig.


Her er en nabo til den pinke dahlia. 


Dobbelt cosmos er rigtig lyserød og er en blomst jeg håber, jeg altid vil have i haven. Jeg er begyndt at samle frø ind og kan samle endnu flere ind. Den har jeg sammen med andre lyserøde blomster og også lilla blomster. 


Vidunderblomst har jeg i to farver lyserød. Her er det den mørkeste af dem. De åbner sig mest op i solen, men blomstrer også langt ind i efteråret. Selvom det er en farve, der minder om sol, varme og romantik, har den efter min mening ikke helt samme kraft om efteråret som den gule farve har  Den hører mere sommeren til, måske fordi den er mere romantisk.


Lyserød blåkvast er ny i haven i år. Jeg havde nok forventet mig noget lidt andet, i hvert fald noget med at plukke til buketter. Det er først nu, den er så tilgroet, at jeg kan klippe i den. Nu tænker jeg, at den vil være fin sammen med andre lidt større blomster i en buket. Måske dahliaer.


Rosernes 2.blomstring er igang. Her er det James Galway.


The Sheperd.


Geoff Hamilton på vej. Der er flere andre roser i knop, jeg håber, de når at blomstre.


Blå og lilla kan jeg også godt lide. Den blå er dog lidt neutral for mig, men mange blå blomster har flotte former ligesom denne klatreløvemund. Den er en af mine yndlinge af de frøsåede sommerblomster. Blå og lilla sammen er en god kombination og mange bier og humlebier tiltrækkes af mit blå og lilla bed.


Til sidst må jeg lige vise min opstammede duftsnebold i blomst! Der er faktisk to blomster på den. Jeg mener, at den skal blomstre i forsommeren, så jeg ved ikke lige hvad der sker for den. Men jeg blev glad, da jeg fik øje på blomsterne.
I dag står den på lidt af hvert, blandt andet rengøring og græsslåning, så jeg må vist hellere komme igang!
Rigtig god lørdag.

Eftermiddagskaffe i haven.

$
0
0
Og så kom regnen.
Jeg nåede dog at få luget lidt og klippe vissent ned.
Det var helt vindstille og mildt i haven, da jeg kom hjem fra arbejde, så jeg tog kaffen med udenfor. Da jeg gik i gang med havearbejdet, blev jeg afbrudt af regnen. Jeg frøs og gik ind! Men gik dog lige en runde med kameraet.


Min tempel-træ-stikling skal plantes om i en større krukke og stilles beskyttet til vinter. Jeg har endnu ikke fundet en blivende plads i haven, men vil lige gå i tænkeboks og prøve mig lidt frem. Den skal dog nok lige vokse sig lidt større inden udplantning, så den får bedre chance for at klare sig.


Irisbedet er klippet. Der var mange visne blade.


Der er ikke meget ukrudt i ottetals bedet, så det er hurtigt klaret.


Magnoliatræet vokser godt og i dag ved nærmere eftersyn så jeg ret mange knopper. Det er meget godt!!


Jeg fik også luget under taksene. Til næste år kan det være, jeg kan begynde at formklippe dem. Planen er, at de skal være kvadratiske.


Selvom vi er midt i september, er der mange blomster.


Én tæt på.


Roserne er nu godt i gang. Her The Sheperd.




James Galway.


Der er mange citroner i år. Her en del af dem.


Øverst i tjørnehækken er der mange bær, som fuglene har travlt med at spise. Det var så hyggeligt at drikke kaffen og se på fuglene. Det var ikke så tiltalende at blive ude, da regnen kom. Det blev koldt og råt, så jeg kom ikke så langt med lugearbejdet. Jeg håber, jeg kan være ude et par timer i morgen, når jeg kommer hjem.

Roser og lidt andet godt.

$
0
0
Endnu en dag med eftermiddagskaffe i haven.
inden regnen kom!
Jeg blev så glad over at se alle roserne, og håber ikke, at hovederne kommer til at hænge i regnen.


James Galway med flere og flere roser for hver dag.


En enkelt James Galway i nærbillede.


Geoff Hamilton


Og her.


The Sheperd


Også denne her.


En ukendt rose, som jeg har haft i mange år.


Rosen Parade, som er kirsebærrød.


Gerbe Rose.


Brother Cadfael, som ikke så godt kan lide regnen.


Minirosen Gemma sammen med duehoved.


Dahlia med sort løv. Der er mange knopper i den.


Det abrikos- og limefarvede bed, hvor jeg har tilført Matrem for at de abrikosfarvede roser skal være pæne uden skadedyr, som Matrem nogenlunde holder væk. Det forreste grønne løv i bedet er abrikosfarvede californiske valmuer, som nok ikke blomstrer så meget længere i år. De selvsår sig, men er ikke helt vinterhårdføre.


Det er først nu, der er knopper i mine krysanthemum, som står i skygge det meste af dagen. De har stået et helt år i samme krukke og jeg blev da godt nok glædeligt overrasket, da jeg så det kom op. Det er noget sent, de kommer i blomst, så jeg håber virkelig, de når det.


Her en citrongul stiklingeformeret krysanthemum, som også først nu har dannet knopper.


Ærteblomsterne kan endnu.


Det samme kan kæmpeverbenaen. Jeg må nok indrømme, at den regnfulde sommer har været god ved mine krukkeplanter, for de har haft det hårdt i al blæsten samtidig med. Alligevel har de formået at blomstre lige fra tidligt til sent. De fleste er jo frøformeret og blev plantet ud ultimo maj. Derfor har jeg skullet være lidt tålmodig før de første blomster viste sig i forsommeren, da de små planter lige skulle igang først.
Jeg kan dog godt se, at nogle flere krukker med sommerblomster, er ved at visne ned, så de næste par uger skal der tømmes nogle flere krukker.

Sølvlys, dahlier og første efterårsdag.

$
0
0
Hjemmeaften.
Jeg har været i København, til aftenskolemøde og til 60 års fødselsdag siden sidst. Nu slapper jeg af herhjemme og var lige ude med kameraet, da jeg kom hjem fra arbejde.



Dahlierne er flotte endnu og der er mange knopper også. Nu siger kalenderen efterår og i sidste uge var der et par nætter med meget lave temperaturer. Derfor skal jeg nok snart have mine ude-pelargonier ind!





I mandags havde jeg tidligt fri og fik luget østbedet samt tømt et par krukker med nedvisnede sommerblomster. Bagefter plantede jeg dette fad til med myrte.



Jeg fik klippet pæonerne ned i bedet og vandet de fleste krukker rundt omkring.



James Galway er helt vild nu. Roserne er mørkere end ved første blomstring.



Sølvlys er så flot nu.



Klatre løvemund er ved at takke af og jeg skal plukke frøene ind.



Den 13.oktober skal jeg holde foredrag i en biavlerforening og til foråret er jeg ved at lave en aftale med et haveselskab om et foredrag samt en havevandring i min have næste sommer.



Til foredragene i aftenskolen er der stadig ledige pladser, som jeg håber, bliver fyldt op. Man kan se mere på Fokus Folkeoplysnings hjemmeside her hvor man også kan tilmelde sig. Så hermed en opfordring til at komme ud og få en hyggelig aften! Der er mulighed for at købe planter og frø og man får en gave.



Den mørke indianermynte kan endnu. Her er den sammen med en duftpelargonie.



Tæppepileurt Darjeeling Red står faktisk med flotte farver hele året rundt. Den bliver lidt mere gylden senere i efteråret.



Nøkketunge og gul myntebusk.

For et stykke tid siden blev jeg noget overrasket over, at min blog er med på en liste blandt 49 andre haveblogs om en "Green award". Det blev jeg meget glad for. Nederst på bloggen kan man se en badge. Ved at klikke på den, kan man læse mere om, hvorfor min blog er med på listen. 
Nu har jeg ingen planer resten af ugen, så jeg håber på godt vejr i haven!

Farver må der til.

$
0
0
Sygdom og bagefter med alt!
De sidste fire dage har jeg været forkølet og måtte blive indendøre i alt det gode vejr, der var i weekenden. I dag var jeg en tur rundt i haven og tog nogle billeder af de forskellige farver, inden kameraet løb tør for strøm. Ja, det går ikke lige efter planen!


Hostaerne i truget er ved at visne ned. Det er noget tidligere end alle mine andre hostaer. Heuchera'erne står fint og det gør de hele vinteren også!


Der er ved at være lidt forfald rundt omkring i haven. Her er det gul solhat, som jeg har i en zinkspand.


Sort-blå staudesalvie, som jeg plantede ud i krukker som små stiklinger. Jeg kan så godt lide farven. Den er desværre ikke hårdfør, men man kan tage frø.:)


Purpur dahlia. De fleste af mine dahlier står stadig med mange blomster, men løvet er ikke så pænt længere.


De stiklingeformerede roser er vokset godt. De skal pottes op. Heldigvis har jeg ferie i uge 43, så skal der ske en masse både ude og inde. Der er mange krukker, der skal tømmes og mange planter skal sættes ind i orangeriet. Jeg glæder mig i det hele taget til bare at holde fri!


Valmuefrø fra de store pom pom valmuer. De skal ud i flere bede til næste år. Jeg plejer at strø frø ud i november/december, så blomstrer de sidst i foråret og i forsommeren.
I aften skal jeg lave flere frøposer og har samlet flere forskellige frø ind. Der er dog stadig en del derude, jeg godt lige vil samle ind, blandt andet en mørkerød kvan, som jeg vil så her i efteråret i orangeriet. I dag var første dag hvor jeg var nogenlunde over min forkølelse, så nu går det da heldigvis fremad.

Efterår i haven

$
0
0
Noget står flot og noget står grimt! 
Mine sommerblomster i krukker har ikke haft det godt i blæsten. De ser noget triste ud, så nu ryger de ud. Men heldigvis står dahlierne stadigvæk flotte og der er også andre ting at vise frem.


James Galway har klaret blæsten godt. Der er stadig mange blomster.


Her ser man måske mere, hvor mange blomster der er.


Jeg har ikke været ude hele ugen fordi jeg endnu ikke er helt på toppen.


Geoff Hamilton


Geoff Hamilton igen. De er meget mørkere i farven lige nu.


The Sheperd


Ukendt rose.


Brother Cadfael


...igen


Mini-rosen Gemma kan også lidt endnu.

I bedene står stauderne fint. De er vokset godt og skal nok deles til foråret. (I hvert fald nogle af dem).


Bronzeblad i skyggebedet.


Her ser man det noget forvoksede staudebed. De er afblomstret allesammen. I midten vokser en selvsået kvan. Den har jeg valgt at lade stå, men jeg synes nu, den fylder rigeligt.


Græsserne kan vist lidt endnu. Disse er etårige. Jeg har besluttet mig for at lade dem stå vinteren over og se hvor meget liv, der er til foråret. Det kunne jo være, man var heldig:)


Duftsnebolden har fået flere blomster, men den ved vist godt, at det er efterår, hvis man tager bladenes farver i betragtning. Jeg synes, det er meget smukke farver.

Næste weekend skal mine frostfølsomme planter ind, så har jeg også fået gjort orangeriet rent inden da.
I denne uge har jeg lavet frøposer og forberedt foredrag, jeg tror, jeg bliver klar!

Oktober billeder

$
0
0
I dag har solen skinnet næsten hele dagen.
Jeg tog oversigtsbilleder i dag, da jeg kom hjem, inden solen gik ned. Nu er der kun to arbejdsdage tilbage, så har jeg en uges ferie - jeg glæder mig helt vildt!


Den sidste uges tid har jeg været i gang med at tømme krukker og klippet nogle af dahlierne ned. De var blevet så grimme i løvet, så selvom der var en del blomster, så fik de altså med saksen. I næste uge skal knoldene op. Østbedet her ved orangeriet er gjort efterårsklar.


Zinkkrukken med purpur vingetobak skal også tømmes. Jeg har ventet med det for at samle frø ind først, men nu er den ved at være færdig.


I weekenden har jeg besluttet mig for at sætte havemøblerne ind og også trækvognen. Så skal det pakkes væk til næste år. Hjortetrøsten står med blomster endnu. Den er jeg så glad for.


Jeg begynder at kunne forestille mig de to firkanter med taks, når de bliver klippet helt kvadratiske. De er 1 meter x 1 meter og skal også være en meter høj. Jeg tror, det bliver flot:)


Den uægte jasmin har opført sig ligesom den skulle, siden den blev klippet ned sidste år. Den er tæt og harsat nye skud på alle de afklippede grene. Jeg håber, den blomstrer til næste år. Den har ikke blomstret i år efter nedskæringen.


Hele haven er lidt i forfald og hver dag lægger der sig flere og flere blade på græsset. Jeg tror, det er noget senere i år at de løvfældende træer smider bladene, men jeg er ikke helt sikker? Det store krukkebed ser noget trist ud nu. Jeg har da også tømt en del krukker i det bed.


Her ser man tydeligt forfaldet.


Tæppepileurten hænger med endnu - de står nu sådan hele året, men selve blomsten bliver mere brunlig. Hvis der kommer en del frost, så lægger de sig ned og kommer til at se visne ud. Men de skyder troligt i det tidlige forår.


Her ud mod vejen er der gang i planterne endnu. Der er knopper i mine krysanthemum, - mon de når at springe ud? Det håber jeg, for de er ret flotte i farverne.
Selvom solen skinnede i dag, så var det koldt. I aften slapper jeg af, men i de næste 5 dage skal jeg nå virkelig meget inden de næste foredragsgæster kommer på tirsdag.
Viewing all 619 articles
Browse latest View live