Quantcast
Channel: Birgitte på nettet
Viewing all 619 articles
Browse latest View live

Mere såning

$
0
0
Jeg har byttet mig til rigtig mange frø!
Hvis der er nogen, der gerne vil have frø af Tagetes French Vanilla, kan I bare kontakte mig på min kontaktmail og efterfølgende sende en frankeret svarkuvert. Jeg kan i hvert fald levere en del.

Nu er jeg vist ved at være færdig med at så!!
Her kommer lidt af hvad jeg har sået sidst.


Stribet vortemælk. Billedet er lånt på nettet og jeg tror faktisk ikke det er den stribede!

Klatre løvemund - den er jeg spændt på.


Sommer Adonis.


Balsam Summer Bonnet - den dobbelte - ikke mindre!

Kæmpeslør. Den ved jeg ikke rigtig hvor vild jeg er med, men måske kan jeg tage den med på plantemarked!


Salvie coccinea.


Leonotis.


Plain  Coreopsis


Guldblomst


Flaskerenser.

Jeg er glad for alle de røde farver og har besluttet mig for at lave et rødt og orange krukkebed ved min gamle bænk sammen med krydderurterne. Så kan jeg nemlig bare lige åbne døren og tage to skridt ud og plukke krydderurterne. Forhåbentlig bliver planterne ikke alt for store - det har jeg ikke undersøgt.

Jeg har en aftale med min bror om, at jeg skal hjælpe ham med at plante flere planter ud i hans have, så det har jeg forberedt mig på også ved at så. Jeg har aldrig før hjulpet nogen med at indrette have og det er ikke noget jeg gør i. Det er kun for min bror, men hvor er det dog spændende. Han har givet mig fuldstændig frie hænder. Det glæder jeg mig til. Vi er blevet enige om at gå igang i slutningen af maj!
Heldigvis er spireprocenten i orangeriet temmelig høj!

Pelargonier og showaurikler

$
0
0
Nu har alle mine pelargonier mange knopper.
De er også blevet mere tætte i løvet, det ser ud til at de har det godt!


Her er det en hvid pelargonie, som jeg kan huske hedder Lasse.


Denne hedder Hollywood Star.


Dette er en duftpelargonie, som dufter af æble. Jeg husker ikke navnet lige nu.


Dette er en æggeskalspelargonie, som jeg heller ikke huske navnet på lige nu. Der er planteskilte i mine pelargonier, så jeg har navnene på dem. Dette er vigtigt, når man er medlem af en Pelargonieklub, for dér bytter man og handler med hinanden og så vil man vide, hvad det er man får!


Denne er en stor pelargonie, jeg har klippet voldsomt ned. Den er tulipanblomstrende og hedder Emma. Den ser ud til at have tålt nedklipningen meget godt, for den er allerede meget tæt, nu håber jeg bare, at den skyder til vejrs!



Her er det Elmsett, som jeg synes har meget flotte blade.


Den øverste hylde på min stiklingetrappehylde (Pelargoniestiklinger med henblik på bytte og salg)


De to nederste hylder. Der er tre hylder på trappestigen.


Showauriklerne blomstrer og nogle er i knop. Jeg håber, jeg snart kan få dem ud i haven, så de kan pynte lidt derude. De står i orangeriet og er vokset godt.


Her er en anden showaurikel. Jeg har 7 i alt. Jeg har frøsået nogle, men de spirer ikke, så jeg ved ikke om de er sterile, men jeg ved, man kan stiklingeformere dem og det kan være jeg skal prøve, da et par stykker er ved at vokse ud af potten!

Det var hvad jeg ville vise i dag!

Forårsløg og akelejeløv

$
0
0
Det store "løgflor" står på spring!
Det hele er holdt i hvide og cremegule farver.


Hyacinten City of Harlem har jeg 50 af i forskellige beholdere. De dufter rigtig godt, men duften er ikke helt udbredt endnu.



Tulipaner har jeg også mange af i krukker, jeg mener det er tre forskellige slags, som alle er cremegule. Jeg kan ikke huske lige nu, hvad de hedder.


Hvert år, når løgvæksterne i krukkerne er afblomstrede, sætter jeg hele krukken ud i udhuset, hvor de står tørt. Her får de lov at visne helt ned. Så tager jeg dem op og lægger dem i kasser med sand, hvor de ligger i udhuset indtil oktober/november, hvor jeg planter løgene ud i haven.
På denne måde har jeg de sidste 4 år haft en slags "tulipancyklus" i haven. 


Her i Østbedet har jeg sidste års "krukkehøst" De botaniske tulipaner har blomstret et stykke tid og nu begynder narcisserne også at springe ud.


Her er bedet igen.
Når de gamle tulipaner kommer op som et enkelt blad, hiver jeg det op, for så tror jeg nok, tulipanen er færdig. Men jeg ved jo, at der kommer nye ud til efteråret.


Der er mange knopper.
I tirsdags og i dag har vinduespudseren vasket alle vinduer og døre ned i orangeriet både udvendigt og indvendigt. Det er så godt, når det er overstået!


Her op af husmuren har jeg mit staldvindue og en krukke med City of Harlem.


I bonderosebedet har jeg også mange løgvækster. Her er der også røde tulipaner, som ikke er et hit hos mig. Jeg plejer ellers godt at kunne lidt rødt og har mange røde blomster, men af en eller anden årsag duer det bare ikke med tulipaner i rødt! Nu smiler fru Høneballe nok. Jeg kan ikke forklare, hvorfor det er sådan. Det er det bare!


Endnu en beholder med cremegule tulipaner.
Jeg har egentlig lavet opstillinger på mine to bænke, men fik ikke taget billeder af hele bænken på én gang!



De står fint mine grønne krukker, som har været grønne hele vinteren, nu begynder de at skyde og gro.


Sidste år plantede jeg akeleje frølinger ud, jeg havde sået i orangeriet. De kom ikke i blomst, men det er jeg ret overbevist om, at de gør i år. Jeg er spændt på farverne!


Jeg har en del og de kommer fint allesammen. Jeg tror faktisk, der allerede er to blomsterknopper i denne her!


Nogle kommer op imellem mine solhatte, det plejer at fungere fint! Akelejerne selvsår sig ret villigt og jeg kan så godt lide dem, så de får lov at blive dér, hvor de kommer op. Nogle potter jeg op for sjov skyld - i år vil jeg forære dem til min bror!


Til sidst vil jeg gerne vise min troldepil, som har stået i den samme krukke de sidste to år. den er blevet ret høj. Den får nyt jord hvert år og gror meget godt i krukken. Den har jeg købt som en lille stikling for 10 kroner hos Lone i Komdrup. Det er noget ved, når man får sådan en plante ud af det!

Det pibler op i regnvejret!

$
0
0
Hornvioler i altankasserne fylder dem helt ud nu!
For en måneds tid siden købte jeg MEGET billigt hornvioler i Netto. De var små, men det milde vejr har betydet, at de er vokset godt!


Jeg kan rigtig godt lide de lilla og gule farver sammen. Det passer jo også lige til påske!
Når de ikke længere er så pæne, potter jeg dem op og stiller dem i drivhuset efter at have klippet dem ned. På den måde kan de nå endnu en blomstring i år.


Min eneste knop i min Magnolia-pind synes jeg, ser helt forkert ud i farven - som om den er rådden! Så måske venter jeg forgæves på at se træet i blomst i år.


Velduftende aftenstjerne eller natviol har jeg to af - en lilla og en hvid. De er ret store og selvsår sig i stor stil. Jeg har taget mange frøplanter og pottet op, så nu har jeg en hel lille planteskole med disse planter! Sidste år klippede jeg de afblomstrede blomster af inden de smed frø. Det var effektivt, så der var ikke så mange frøplanter igen, men dog en 10 stykker!


Purpur haveknopurt har jeg også to af. Både den og natviolen er nogle af de første, der blomstrer i mit trekantede staudebed. Knopurten er også kraftige og kan nok deles  i efteråret eller næste forår. En tommelfingerregel: De tidligt blomstrende deler man i efteråret og de sentblomstrende deler man om foråret!


Høstfloks på vej. De dufter så godt!


Klokkefrøstjerne er også på vej. Den har jeg købt i Haven i Hune.


Mine lupiner er også godt på vej. Sidste år tog frosten i marts dem, så de aldrig nåede at komme ordentligt op, men nu ser det da ud til, at de nok skal blive til noget.


Mine kobjælder er så fine og de er blevet ret store nu.


Pæonerne er godt på vej. Jeg plantede dem forrige efterår og har endnu ikke set dem blomstre. Måske gør de det i år!!


Tulipanerne er nu ved at åbne sig. De er blevet så klare i farverne på bare 1 dag. Det er da en fin gul farve?

Til sidst vil jeg gerne gøre lidt reklame for www.blomsterforedrag.dk Jeg holder foredrag, som man kan læse mere om på hjemmesiden, hvor man også tilmelder sig. Jeg har holdt et foredrag hver uge, siden jeg startede for en måned siden og tilbagemeldingerne jeg har fået på mail er jeg meget stolt af. Gæsterne synes de har haft en hyggelig aften i mit orangeri og er blevet godt underholdt og inspireret. Goodiebagsene er vist lidt af et hit.
Har du lyst til at være med, kan du se datoer for de næste foredrag og tilmelde dig. Jeg håber vi ses!

I morgen vil jeg skrive om en rigtig hyggelig udflugt jeg har været på i dag, hvor jeg blandt andet fik 12 gratis chokoladeblomster. Forklaring følger i morgen!

På udflugt med Pelargonieklubben Nordjylland og prikling af Jakobsstiger.

$
0
0
I går var vi vi Gartneriet Floragreen i Suldrup.
Det var første gang jeg var med og hold da op hvor var det spændende.
Jeg købte en pelargonie (Fiona), en blommetomat, vibeæg, perlehyacinter, narcisløg og så fik jeg oveni handlen hele 13 chokoladeblomster! Det hele for en slik (under 100 kroner).


Vibeæg og perlehyacinter vil jeg plante ud i haven. Pelargonien er plantet i en lerpotte og står nu i vindueskarmen i orangeriet. Narcisløgene har jeg delt og sat i urtepotter på spisebordet som påskepynt.


Alle chokoladeblomsterne har jeg pottet op. I slutningen af maj skal nogle ud i altankasserne sammen med Helichrysum Petiolare. Det havde jeg sidste år og det synes jeg så pænt ud. Der skal også nogle i krukker i det pink og purpurfarvede bed!


Her kan man se chokoladeblomst og helichrysum.

Hele formiddagen i dag har jeg priklet Jakobsstiger, jeg fik over 30 planter. Jeg har både de hvide, de blå og de gule.



Om ca. en uges tid skal jeg prikle matrem ud og måske mine dusksalvier. Jeg overvejer dog at lade salvierne blive i de potter, de står i nu. Der er nemlig ret god plads. Det afhænger lidt af om jeg vil have flere planter ud af det og det har jeg ikke fundet ud af endnu.

Hvis nogle har lyst til at se Pelargonieklubben Nordjyllands arrangementliste, kan i kigge ind på www.pelargonie.dk Der er mange spændende ting på programmet. 

Frølinge-status

$
0
0
Der skal vandes i disse dage!
Mine frølinger vokser gevaldigt i dette solskinsvejr og jeg tror, de fleste planter når at blive ret store, inden de skal plantes ud.


Jeg tror jeg har sået omkring 50 forskellige slags planter og en hel del af hver! Her er det cosmos - en dobbelt pink.


Pyrenæisk geranium. Jeg håber, planterne udvikler sig til solide planter og ikke bare skrøbelige tynde, der falder sammen, når de kommer ud. Det har jeg heldigvis ikke erfaring med, men jeg oplevede sidste år, at planterne blev meget kraftigere efter at de var vokset ud. Jeg ved ikke om det får betydning, at de når at blive meget store, mens de er i orangeriet.


Blå dusksalvie og lidt dværglupiner (lyserøde). Jeg har besluttet mig for at prikle dusksalvierne op i flere potter.


Her kan man se mange forskellige ting, blandt andet voksurt, forskellige rævehaler, forskellige vidunderblomster og også lime og purpur vingetobak Der er også timeviser og løveøre.


Lathyrus, som jeg har haft i haven i mange år. Lone i Komdrup har også sået denne. Jeg spurgte hende om hun havde fået frø af mig. "Nej jeg tog frø i din have uden at du så det!" Jeg skraldgrinede af hende fordi jeg har nemlig gjort det samme i Haven i Hune!! Mine purpur vingetobak er frø derfra. Uhauha, jeg håber ikke, jeg fornærmer nogen!


Matrem har jeg også sået, dem skal jeg selv have lidt af og resten skal min bror have. Han har nemlig syrener langs et stakit og jeg forestiller mig, at matrem vil være en flot bunddække derunder. Jeg er så priviligeret, at jeg har fået lovet til at indrette og beplante hans have, så derfor er det godt, jeg har så mange frølinger!


Her ser man den øverste bordplade på mit plantebord.


Her den nederste bordplade.


Nogle frø - blandt andet marmelukærme, tagetes French Vanilla og Zinnia apricot - har jeg valgt at så i flamingokasser, som en slags masseproduktion her hos mig. Zinniaen har jeg også i såbakker.


Mine forspirede dahlier begynder så småt at komme op.
Jeg har flere frølinger i potter, som er sat i flamingokasser, der står på gulvet. Dem fik jeg ikke taget billeder af. Kommer dog til at tænke på, om det er 50 forskellige slags planter, eller om det ikke er flere - det tror jeg faktisk!

På min anden blog www.blomsterforedrag.dk har jeg i dag lagt en ny side op, der handler om min medvirken i TV og om nogle artikler, jeg har fået udgivet. Jeg er blevet opfordret til at gøre lidt reklame med dette, så det er hermed gjort. 

Lugning og et ønske om en rigtig god påske.

$
0
0
I dag blev det til tre timer i haven inden regnen og blæsten kom!
Jeg fik delt de sidste stauder i krukkerne og luget det store trekantede staudebed. Det er jeg godt tilfreds med.


En af dagene skal jeg gå hver plante igennem og fjerne det ukrudt der nærmest vokser oveni. Stauderne er bare så små - nogle kigger kun lige op over jorden - så jeg må vente lidt endnu.


Her er bedet i hele sin størrelse. Det slog mig, da jeg gik og lugede, at der var meget bar jord, så jeg overvejer at surfe på nettet efter planter, men har ikke besluttet mig endnu, for når det hele kommer godt op, så plejer der at blive fyldt ud. Mine såede purpursolhatte skal i hvert fald plantes ud i dette bed. 


Dette bed vil jeg gerne igang med i morgen. Det bliver dog svært med alle de narcisser, så jeg skal balancere noget imellem dem! Græsset trænger også til at blive slået, det bliver første gang i år!


14 nye lammeører blev det til i dag. Der er snart ikke mere plads i min lille planteskole, jeg har placeret alle planter, så de får regn foroven, så sparer jeg forhåbentlig lidt vanding.


Med disse fine tulipaner, som er sprunget ud i dag som de første i haven, vil jeg gerne ønske alle en rigtig god påske og håber I får udrettet en hel i haven eller bare være sammen med familie og venner!

Duftpelargonier i blomst

$
0
0
Mine duftpelargonier blomstrer rigtig fint nu.

Dette er Citronella i blomst. Det er jeg lidt stolt over for det er første gang, den blomstrer hos mig. (Har haft den i to år).
Det er ellers ikke får blomsternes skyld at man har duftpelargonier, men mere for bladenes, fordi det er dem, der dufter.


Dette er Tomentosum i blomst. Planten er en stikling fra en stikling jeg har fået af Bente Elmbjerg. Hun viste jo sin forleden da, og nu kan jeg følge trop! Tomentosum bliver også kaldt for tandpastapelargonien, fordi den dufter som tandpasta.


Dette er Dark Lady, den dufter egebladsagtigt. Den har jeg en del stiklinger af.


Denne ved jeg kun dufter af chokolade-pebermynte. Jeg har ikke navnet.
Som man kan se, ligner blomsterne hinanden, de fleste er lilla, men der findes også nogle med lyserøde blomster, som også er større i blomsterne.


Jeg har pyntet lidt op til påske i orangeriet - er spændt på hvad disse narcisløg bliver til!


Til sidst vil jeg gerne vise min Magnolia-knop. Som man kan se, er den ikke længere brun. Jeg holder øje med den hver dag og ville blive så glad hvis jeg fik lov til at se en blomst. Træet er købt som en lille pind på nettet ved et hollandsk firma, så jeg har aldrig set den blomstre i virkeligheden.
Fortsat god påske.

Udplantning af geranium med mere.

$
0
0
I dag skulle det være!
Min pyrenæiske storkenæb blev plantet ud i dag. De skal være bunddække i hjørnebedet med min Magnolia og mine klatreroser Gerbe. Storkenæben passer i blomsterfarven til de to andre og det kunne da være fantastisk, hvis der kom blomster i dem i løbet af denne sæson.


32 planter havde jeg - det var hvad der kunne være i en rootrainers. Som man kan se, er de allerede ret store.
Jeg såede dem i januarmåned, hvor temperaturen lå mellem 5 og 10 grader i orangeriet. Alligevel spirede de efter ca. 2-3 uger. Jeg købte frøene i efteråret og opbevarede dem i køleskabet.


Geranium er jo en staude og kan tåle frost, jeg ved dog ikke om nye planter er ligeså hårdføre fra starten af, men nu har jeg taget chancen og plantet dem ud. De bliver ca. 25 cm høje. De var begyndt at blive noget lange i det. Nu har de fået masser af vand og i dette hjørne er der læ, så kan det ikke være bedre betingelser.


Som man kunne se på de øverste billeder, ser min magnoliaknop nu sådan ud. Jeg er meget stolt! Min lille pind, tror jeg, står godt i dette hjørne. Træet er opretvoksende og bliver kun ca. 3 meter højt, så derfor er jeg rimelig sikker på, at der bliver et godt udsyn til klatreroserne bagved.

I drivhuset har jeg overvintret mine lewesiaer. Jeg har overhovedet ikke skænket dem en tanke før i går, da jeg opdagede, de blomstrede.


Nu er de kommet udenfor og er blevet vandet. De skal lige nurses lidt og så er det meningen, at de skal plantes ud i mit lille stenbed.


Sidst på efteråret fik jeg disse hostaer af Lone fra Komdrup. De har været helt visnet ned, men nu kommer de op. Der er også en spydverbena, som er på vej op. Når jeg får luget mit skyggebed, skal hostaerne plantes ud i det. I orangeriet har jeg sået hostafrø, jeg har fået af Lisbeth fra Samsø. De er også ved at være godt på vej op og kan måske plantes ud samtidig med disse.
I morgen aften står den igen på lugning! Her til aften måtte jeg vande alle mine krukker, der står med overvintrede stauder i. De var godt tørre. Jeg håber ikke, jeg skal vande ofte allerede fra nu af, det bliver trods alt en lige lovlig lang sæson!

"Krukke-løgvækster" og andre.

$
0
0
Nu er løgvæksterne i fuld gang.


Alle tulipaner og hyacinter er holdt i de cremegule farver. I inderste hjørne har jeg min stinkende nyserod i en krukke - det kan man godt!


I dette bed foregår min "tulipancyklus", hvor tulipanerne er plantet ud, efter at have blomstret i krukker. Dem man ser her er fra sidste år og forrige år. Når de nuværende krukkeplanter er visnet ned, bliver de også plantet ud her til efteråret. Til næste forår fjerner jeg så dem, der kun kommer op med et enkelt blad, men bestanden bliver forhåbentlig til flere og flere.


I skyggebedet er det mest narcisser og ikke særlig mange tulipaner. Det bare blev sådan!


Denne beholder står så flot nu og den er jeg meget glad for!


City of Harlem opad et staldvindue.


Spring Green tulipanerne er lidt sene her, men det varer ikke længe!


Her er den anden bænk, som er placeret opaf husmuren ud mod vejen. Bænken på øverste billede er placeret overfor indgangsdøren og står opaf udhusets mur.


Dette er foran køkken-terrassedøren. Der er ikke meget liv i de to hængepiletræer. Selvom der dog er begyndt at skyde nye blade frem, synes jeg, de ser noget sølle ud. Måske skal jeg bare være tålmodig! De to forreste krukker er gul løvehale, som har overvintret i krukkerne. Jeg håber, de kommer i blomst i år. Her er der kun sol om eftermddagen og det ses på tulipanerne.

Violfrøstjerne og akeleje "kigger op"

$
0
0
Jeg troede faktisk de var forsvundet!
men mine violfrøstjerner er kommet op. Jeg har dem i østbedet sammen med roser og pæoner og lidt andet godt.


Jeg har en 3-4 stykker i bedet. Jeg såede dem sidste år og plantede dem ud i maj. Der var ikke blomst i dem, men mon ikke der kommer det i år.


Her ser det ud til, at der kommer to violfrøstjerner, som stadig er meget små. Spændende hvad det bliver til!
Sidste år var østbedet under opbygning med nye planter og frølinger, så det var kun roserne og matrem, der blomstrede. I år håber jeg flere planter kommer i blomst. 


Mine pæoner er også godt på vej. Jeg kan ikke se knopper i dem og ved ikke om de dannes allerede nu eller først senere? Jeg har bonderoser i et andet bed og der dannes knopperne tidligt, når de kommer op. Men sådan er det måske ikke med pæonerne?


Denne akeleje fik jeg frø af forrige år og frøplanterne blev plantet ud for et år siden. Nu er de i blomst. Det er en lavtvoksende akeleje med opretstående blomster. Jeg tror nok, det latinske navn er  Aquilegia Flabellata. Fordi den er lavtvoksende har jeg plantet dem under frugttræerne i de cirkelrunde bede, hvor alle planter er lave og med lyserøde blomster.


Den røde løjtnantshjerte er fin lige nu. Dem har jeg to af i det trekantede staudebed.
I dag har jeg fri og skal ud i haven her i formiddag. Nu er solen heldigvis på vej, så det tegner godt!

Gartneriet Fruekilde - et pelargoniegartneri.

$
0
0
Udflugt med Pelargonieklubben Nordjylland.
I går aftes var vi i Gartneriet Fruekilde, som er et pelargoniegartneri. Vi var. ca. 40 fremmødte - det er rigtig flot!


Jeg købte 13 pelargonier og en gammel trækasse. Kassen kostede kun 20 kroner og pelargonierne kostede også 20 kroner stykket. De er rigtig store og med mange knopper.
Villy havde som traditionen byder, bagt kiksekage. Den smagte god. Kirsten havde også bagt - det var mums.
Da jeg blev hentet af Villy og Lisbeth, måtte de lige ud og se mine pelargonier og jeg fik ros! Derfor har jeg lige taget nogle billeder.


Der er mange blomster i dem nu!



Det er nok fordi de får så meget lys og så har jeg jo også pottet dem om og er begyndt at gøde når jeg vander.


Her er min store Dr. Vesterlund, den er både kompakt og høj, jeg tror den bliver rigtig fin, når den kommer ud i haven om en 14 dages tid.

Magnoliaknoppen er sprunget ud!

$
0
0
Jeg måtte straks ud med kameraet!





Lidt senere på dagen. Blomsten er ca. knytnævestor.


Træet hedder Cleopatra og hvis man googler Magnolia Cleopatra kommer man ind på et hollandsk firma, der leverer til hele Europa og fragten er meget billig.
I eftermiddag kommer min veninde til kaffe, så skal vi holde "Magnoliafest" i haven. Så kan vi rigtig beundre min lille pind!

Knopper i roser og pæoner samt showaurikler.

$
0
0
Jeg blev noget overrasket!
Rosen Mary Magdalene er den første, der blomstrer i min have og knopperne er allerede godt på vej.


Den er abrikosfarvet.
Jeg har to abrikosfarvede roser - 3 af hver, som alle er plantet i det limegrønne og abrikosfarvede bed. De andre planter i bedet står lige nu som frøplanter i orangeriet. Det er sommerblomster og de skal alle plantes ud i sidste halvdel af maj.


Her er det The Sheperd, som er den anden rose i bedet.


Her er hele bedet med et blomstrende espalieret pæretræ og et blomstrende kirsebærtræ. Jeg håber ikke, blomsterne tager skade af den varslede nattefrost i weekenden!


Rosen Gerbe, som er en klatrerose, der er skyggetålende.
Alle mine roser får iblandet komposteret kogødning i jorden i marts måned og bliver efterfølgende gødet 3 gange i løbet af sæsonen med organisk rosengødning. Det har jeg fundet ud af, fungerer rigtig fint for mine roser, så det bliver gentaget for 5.år i træk.


Jeg har seks pæoner og to af dem, som er samme slags, har sørme i hvert fald én knop. Jeg kan desværre ikke huske, hvilken pæon, det er, men jeg kan se det, når den blomstrer.


I den anden, som ikke er helt lige så langt fremme, er der også en knop! Det er rigtig spændende for jeg plantede dem forrige efterår og sidste år var der ingen blomster.


Mine showaurikler er kommet udenfor. Nogle af dem bliver jeg nok nødt til at dele, for de fylder temmelig meget i potten!


Det er to gamle æblekasser, jeg har købt og jeg synes det er en lille fin opstilling!!
Showauriklerne har jeg haft hele vinteren i orangeriet, som er frostfrit.


Her er mine purpur kongelys, som har overvintret i to krukker. Der er allerede mange blomsterstængler. Jeg synes, det er tidligt?


Purpur Kongelys trives utrolig godt i krukker. Jeg har også en del i havens bede og på dem er der kun en enkelt bladroset indtil videre 
I morgen har jeg fri, fordi det er 1.maj og planen var, at jeg skulle luge det sidste og så klippe kanter og luge mellem fliserne. Nu må jeg se om jeg overhovedet kommer ud, for jeg er blevet noget forkølet (Det er Anders, der har smittet mig), så det kan være dagen ender med at være indenfor.

I går holdt jeg foredrag i orangeriet og det var, synes jeg, en meget vellykket aften. Det var så hyggeligt og der var rift om mine pelargonier!
Hvis du/I har lyst til at høre mine foredrag, kan I læse om dem på www.blomsterforedrag.dk
Udover foredragene får man en goodiebag, som tidligere deltagere har været meget glade for, og der er kaffe, te og vand. Der er samtidig mulighed for at købe spændende og sjældne pelargonier til en god pris og jeg har også et lille udvalg af stauder til salg.
I går oplyste den ene deltager, at hun havde læst på en tidligere deltagers blog om mine foredrag. Der var åbenbart rosende ord, for det var derfor to af dem havde fået lyst til at komme. Det blev jeg godt nok utrolig glad for.
Der er endnu plads til deltagere til tirsdag den 6.maj kl. 16.00 hvor det handler om opbygning af bede og udplantning samt plantekombinationer.
Det samme gælder tirsdag den 13.maj kl. 19-20 hvor det handler om pelargonier og middelhavstræer. Se yderligere tidspunkter på hjemmesiden.

Oversigtsbilleder af haven

$
0
0
Jeg har kun lige været ude med kameraet i dag.
Jeg har sovet det meste af dagen pga. min forkølelse, så alle mine planer om at få klippet kanter og luget mellem fliserne gik i vasken! Men jeg har det bedre og regner bestemt med at komme på arbejde i morgen.


Jeg har hornvioler på begge sider af plankeværket og de dufter rigtig godt.


Sådan ser det ud, når man træder ind i haven fra indkørslen. Villy synes, vi skal fjerne tørrestativet, men jeg er nu glad for det! Hvis det blev fjernet kan jeg godt se, at der giver nogle muligheder for flere planter, men på den anden side, synes jeg også det grønne græs er pænt!


Frugttræerne er overstandere i det limegrønne og abrikosfarvede bed, hvor roserne er abrikosfarvede. Om et par uger bliver der plantet abrikosfarvede zinnaer ud (flere end hundrede), grønne rævehaler, limegrønne vingetobak og løveører, som er nye. Jeg fik frø af Heidi og nu er der store frøplanter, men jeg ved ikke hvordan blomsten ser ud - det bliver spændende.


Østsiden af orangeriet.


Vi har fået nye havemøbler, men mangler stadig at få samlet bænken og en stol. Det var et kup, vi gjorde for ca. en 3 uger siden, hvor Jysk havde slagtilbud på havemøbler. De gamle havemøbler var 10 år gamle og fuldstændig færdige.


Rosen i stativet er Alchymist og den var helt fantastisk sidste år.


Mit lille iris- og digitalisbed. Jeg er spændt på hvordan det vil tage sig ud. Jeg etablerede bedet sidste år, så i år skulle der gerne komme blomster.


Den vestlige del af haven.


Her er det fra modsatte ende.



Langs med huset har jeg røde austinroser med tæppepileurt som bunddække. (Darjeeling red, som er lyserød). Jeg tog stiklinger i efteråret og de kommer fint. Dem skal jeg prøve at sælge!
Som man kan se, vokser det ind over fliserne, men de er nu nemme at styre. Jeg klipper i dem ca. 1-2 gange i løbet af sæsonen og så holder de sig pænt under roserne.


Vestsiden af orangeriet.


Her er det gavlen, hvor jeg om ca. 14 dage skal plante et lyserødt og lilla krukkebed til. Jeg har fundet ud af, at jeg vist må have flere krukker! Jeg har ca. 130, men har nok brug for en 20 stykker mere.


I efteråret flyttede jeg æbletræet ca. halvanden meter væk fra havemøblerne, så nu er der mere plads til dem. Heldigvis ser det ud til at æbletræet har det fint. Det var dog som om, at noget havde gnavet nederst på stammen, men det ser ud til at være helet. Jeg har ikke fundet ud af, hvad det var, men det vigtigste er også, at træet overlevede.

Det blev vist til en del billeder. Håber du var med hele vejen!

Udplantning af dahlier og lidt frøplanter.

$
0
0
Nu begynder mine krukker så småt at blive plantet til!
Alle mine dahlier har jeg i krukker og i dag fik jeg tilplantet 18 styk. Bagefter klippede jeg kanter, men blev ikke færdig.


Dette er det citrongule bed. I år har jeg plantet gul vidunderblomst ud i krukke også, og så er der sået frø af milkmaid tallerkensmækker samt to krukker med hvid digitalis. Halvdelen er dahlierne er forspiret i orangeriet, den anden havldel består af temmelig store knolde, som jeg ikke havde store nok plastikpotter til, så de er først kommet i jord i dag.


Sådan så bedet ud den 24.07. sidste år. Der er noget at glæde sig til!


Det lilla bed blev også plantet lidt til. De tomme krukker er til sommerblomster, som er frøplanter i orangeriet. De kommer ud om 1-2 uger.


Her er bedet som det så ud 24.07. sidste år. I år bliver det suppleret med flere dusksalvier og med kæmpeverbena.


Mine pelargonier, som skal plantes ud i haven, blev foreløbigt sat ud i drivhuset. Jeg håber, jeg kan sætte dem frem om en 14 dages tid!

Det var virkelig dejligt at få lavet disse ting i dag og jeg nød sådan at være ude i haven. Jeg havde ikke fået lavet noget hele ugen og det kan især ses mellem fliserne!

Hostafrølinger, ampelpileurt og andre frølinger.

$
0
0
Nogle frøplanter er ved at gå i blomst!
Jeg håber, vi har haft det sidste frostvejr, for nu er mine frøplanter så store, at de begynder at blomstre! (Dusksalvierne er i hvert fald)
Min ampelpileurt er godt på vej og den skal jeg prikle ud snarest!


Jeg har rigtig mange ampelpileurt og de skal sættes i potter mange steder i haven i år!


De brogetbladede hostaer, som jeg har fået frø af af fru Høneballe.


Blå hostaer. Det er ikke alle, der er kommet op, men der er dog lidt af hvert!


Dusk salvie med blå blomsterknopper.


Voksurt og vidunderblomst. De skal også plantes ud snarest. Man bliver dog bare noget forsigtig, når frosten lige har været forbi. 


Limegrøn solhat, som jeg fik frø af af Jette fra Mit lille gods. 
Det var bare et lille udpluk af mine frølinger. Der er trængt på plantebordet, og heldigvis har jeg to feriedage i næste uge sammen med Stor Bededag, så 5 hele dage forhåbentlig i haven i fuld gang med udplantning!

Regnvejrsdans! Humlebier!

$
0
0
Ja, jeg får ligefrem lyst til en regnvejrsdans, for hvor er regnen godt for haven!
Jeg tog chancen og satte mine krukker med krydderurter ud. De står nu på bænken lige overfor indgangsdøren. I haven er flere stauder med knopper - det lover godt. Det er gevaldigt, som planterne er groet efter de sidste dages regn.


Purpur haveknopurt.


Min pind i "helfigur"


Ja! Der er to knopper mere i magnoliapinden.


Først nu er mine primulaer ved at være oppe. Mon der findes sene primulaer? Eller er forklaringen en anden?


Natviol eller Velduftende aftenstjerne - såvidt jeg ved, hedder den begge dele.


Det trekantede staudebed.


Iris og digitalis. Jeg håber rigtig meget på blomster i iris'ene, for de er så flotte.


De sidste forspirede dahlier, som venter på at blive plantet ud i krukker.


Lyserøde æbleblomster og lyserøde akelejer, hvor blomsterne kigger en smule opad.


Nærbilleder af akelejerne.


Vårfloks.


Store knopper i bonderoserne.

Nu til humlebier: Tak for udfordringen, Lisbeth. Jeg har vist ikke et billede af én, men digitalis og voksurt har jeg i haven og de tiltrækker mange humlebier. Faktisk er det sådan, at digitalis bliver bestøvet af humlebierne, som kan klatre helt ind i blomsten.


Voksurt.


Digitalis.

Så er middelhavstræerne kommet ud.

$
0
0
Jeg tror, de har nydt rigtig godt af regnen.
Citrustræer skal helst vandes med regnvand, da kalken i hanevandet forhindrer træet i at suge de næringsstoffer i sig, som det skal bruge til at sætte frugt. Mine træer er plantet i middelhavsjord, som indeholder jern og mangan, det har træet brug for til at sætte frugter.


Der er mange frugter på alle tre træer, selvom vi har plukket en del. Det er spændende hvor mange frugter de sætter i denne sæson for de har blomstret flittigt inde i orangeriet, men i vinter har jeg vandet med hanevand og det er ikke optimalt!


Jeg har kun én arbejdsdag tilbage i morgen i denne uge, så har jeg 5 dage fri! Derfor må regnen gerne holde en pause, for jeg skal have lavet en masse i haven. Alle mine frøplanter skal ud, der skal luges og klippes kanter samt slås græs!
I weekenden har jeg været på plantebyttedag hos Lone i Komdrup, det var rigtig hyggeligt og vi fik også solgt lidt. I går var vi til min nevøs konfirmation hele dagen. Det var sådan en god dag.

Oliventræet er også kommet ud, men kun lige udenfor på fliserne, da det skal plantes om og over i en murerbalje, så det bliver lettere at håndtere.

Udplantning af frøplanter

$
0
0
Godt 70 krukker er nu plantet til.
Måske er det flere, jeg synes bare, jeg mangler krukker, men de må jo være der?
Jeg har været ude at handle i dag og købte forskellige slags flydende gødning, to klatrestativer og ni krukker samt 10 lyserøde petuniaer og jord til mit oliventræ.


I de to terracottakrukker med stativ har jeg plantet purpur vingetobak ud og i den gamle spand har jeg plantet klatreløvemund. Jeg er meget spændt på hvordan det kommer til at se ud, når planterne begynder at skyde til vejs.


Klatreløvemund. Jeg ved ikke hvilken farve den får, det er en overraskelse. Jeg har byttet mig til frøene.

I det limegrønne og abrikosfarvede bed har jeg også fået plantet lidt, nemlig løveøre og lime vingetobak. Jeg mangler de grønne rævehaler og zinnia apricot.


Her er det lilla og blå bed, hvor der er dahlier, voksurt, kæmpeverbena, dusksalvie, blå staudesalvie og lathyrus samt blå lavendler. Der skal også være lidt duftpelargonier i en trækasse. Hostaerne skal flyttes ud i skyggebedet, men jeg skal lige have luget bedet først!


Her er det det pink og purpurfarvede bed, som består af dahlier, purpur kanna, forskellige heuchera, rød rævehale og purpur kongelys. På hylderne er det pink pelargonier, som endnu ikke er pottet op.


Purpur kongelys blomstrer allerede.


Her er mit lyserøde og lilla bed og det er her, jeg synes, der mangler krukker! Men jeg har vist taget nogle herfra til de andre bede.
I dette bed er der dahlier, kæmpeverbena, vidunderblomster, voksurt, gammeldags mamelukærme, syrener, petuniaer og lidt pelargonier.

Jeg er ikke for alvor begyndt at plante pelargonier ud, men det kommer!



Her er det fra modsatte ende. Det ser lidt rodet ud, men det er fordi jeg ikke er færdig og ikke har placeret krukkerne endnu.
Nu er jeg godt nok også øm i ryggen, men det går over. Jeg er så glad for alt det jeg har nået og selvom regnen stod ned stortset hele dagen i går, så plantede jeg krukkerne til. Til sidst blev jeg dog så drivende våd, at jeg måtte gå ind og holde pause. Hele aftenen gik jeg ude i det skønneste vejr og i dag har det jo været helt fantastisk!
Jeg har halvandet sæk Claus Dalby krukkemuld tilbage ud af de 20 sække, jeg købte.
Jeg kommer nok til at mangle et par poser!


I drivhuset har jeg fået pottet tomatplanterne op. Der blev 12 store potter med to forskellige slags - Black Zebra og Pomedoro. Nogle skal jeg forære væk og nogle skal jeg bytte med.
Alle planterne i krukkerne pånær dahlierne og pelargonierne, er frøsåede planter i vores orangeri og har ikke kostet mig en krone! Men jord og krukker skal jeg dog betale for!
Viewing all 619 articles
Browse latest View live