Pasning og pleje af pelargonierne.
Mens vejret er ret ustadigt udenfor, er det skønt at sidde i orangeriet, så man får oplevet planterne udenfor ud af vinduerne. Jeg er ikke glad for blæst og vil meget hellere have, at det regner! Alle pelargonierne i orangeriet er blevet nurset og renset for alt vissent.
Mens vejret er ret ustadigt udenfor, er det skønt at sidde i orangeriet, så man får oplevet planterne udenfor ud af vinduerne. Jeg er ikke glad for blæst og vil meget hellere have, at det regner! Alle pelargonierne i orangeriet er blevet nurset og renset for alt vissent.
Jeg har ca. 100 pelargonier i vindueskarmene og de ser ud til at trives fint. De har haft det ret varmt i alle de dage, hvor solen skinnede, men heldigvis har de klaret det fint.
Jeg har delt dem lidt op i forskellige afdelinger. Til venstre er de røde farver. Til højre er de lyserøde farver.
Og her er de brogetbladet. Jeg har også et stykke vindueskarm med stjernepelargonier og et andet stykke, hvor det er lidt blandet.
Pelargonierne bliver klippet ned til ca. 10 cm i højden i februar/marts. Det afklippede laver jeg stiklinger af. Alle moderplanterne holder jeg i lerpotter, som er 13 cm i diameter. På den måde kan jeg styre deres vækst og holde dem i en bestemt højde, når potten ikke er større. Formålet er, at jeg gerne til kunne kigge uhindret ud i haven, når jeg sidder ved bordet, men samtidig skal de være så høje, at man kan se dem udefra. På denne årstid er de vokset til ca. 20-30 cm i højden.
Lige nu er jeg ret glad for denne, som jeg mener, er Flower of spring. Den har små enkle blomster og bladene er brogetbladet.
Rosenknop-pelargonien Gustav ligner til forveksling Denise, men er lidt nemmere at have med at gøre. Væksten er mere kompakt og den er ret blomsterrig.
Den brogetbladet Westdale Appleblossom er lidt svær at lave stiklinger af, men jeg synes, denne her kommer rigtig fint og selvom den ikke er særlig stor endnu, er der fine blomster i.
Jeg potter alle pelargonierne om i nyt jord, når jeg klipper dem ned. Jeg bruger almindelig blomstermuld, som jeg køber i supermarkederne og det fungerer fint. Pelargonier kan godt lide at have det trængt og tørt. De skal helst tørre lidt ud mellem vandingerne og rødderne behøver ikke meget plads. Den gamle westdale moderplante har mange år på bagen og grenene er ret krogede. Den har jeg lavet mange stiklinger af, men nu er det meningen at denne her skal overtage hendes plads!
Denne her har et fint trefarvet løv og en sød lyserød blomst. Navnet står i potten, men jeg kan ikke huske det lige nu!
Når jeg gøder, bruger jeg flydende gødning i vandet. Jeg vander ca. hver 3.dag og kommer gødning i vandet en ud af tre gange.
Denne her vokser langsomt, men sætter mange blomster, som jeg synes, er rigtig fine.
Endnu en rosenknop-pelargonie. (Swanland Pink) Dem har jeg en svaghed for:)
I orangeriet bliver der luftet grundigt ud hver eneste dag og der kører en fugtventilator, så luften ikke står stille og samtidig trækker ventilatoren fugten ud af rummet. Måske er det årsagen til at jeg stort set ikke har problemer med skadedyr. I år har der intet været i nogen planter. De andre år har der altid været et par planter, der er blevet ramt, men så har jeg vasket bladene i brunt sæbevand med lidt hussprit i. Og det har taget dem.
Denne er ny og jeg købte den på grund af bladene. (Platinum) Som man kan se er den brogetbladet, idet der er en ganske tynd hvid "kant" hele vejen rundt om bladet. Jeg synes også, at blomstens farve er vældig fin.
I år har jeg haft langt over 200 stiklinger og disse to bakker er hvad, der er tilbage. Resten har jeg solgt til foredrag og på plantemarkeder.
Det er rigtig hyggeligt at opholde sig i dette rum, mens regnen trommer på taget. Det er en rigtig hygge-stemning og sjovt at høre på.